Aktuelno iz kulture

Pantone proglasio "nežnu breskvu" za boju 2024. godine

Komentari

Autor: ArtNews

10/12/2023

-

16:28

Pantone proglasio "nežnu breskvu" za boju 2024. godine
Pantone proglasio "nežnu breskvu" za boju 2024. godine - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Na Nedelji umetnosti u Majamiju Institut za boje Pantone proglasio je "Peach Fuzz", odnosno nežnu boju breskve za boju 2024. godine.

Pantone 13-1023 TCX, kako glasi zvanični naziv ove nijanse, odstupanje je od smelijih boja koje su dominirale prethodnih godina, piše ArtNews.

Prošle godine pobedila je ružičasto-crvena živopisna nijansa "Viva Magenta", koju je kompanija kreirala uz pomoć veštačke inteligencije. Ovogodišnja boja simboliše "udobnost" i "negu", kažu iz Pantone-a, ocenjujući da njena neutralnost omogućava diskretnu upotrebu. 

Proglašenje boje godine obično nagoveštava trendove za predstojeći period. Budući da "Peach Fuzz" stiže u turbulentno vrme, izvršna direktorka kompanije Leatris Ajsman u saopštenju poručuje da bi ta nijansa mogla da privuče "mir" i da ima potencijal da utiče na "naše blagostanje".

Različiti tonovi boje breskve su se redovno pojavljivali na modnim pistama u kolekcijama proleće–leto 2024, posebno u Milanu i italijanskim modnim kućama kao što su "Guči", "Žil Sander" i "Sportmaks".

Ove godine se takođe obeležava 25. godišnjica Pantoneove inicijative izbora Boje godine. Psihologija boja iza odluka Ajsmanove i njenog tima u prethodna tri izbora bila je izdržljivost, optimizam, hrabrost i snaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura