Aktuelno iz kulture

Svetski dan violine: Jurij Revič nastupa u sali Beogradske filharmonije

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

10:00

Svetski dan violine: Jurij Revič nastupa u sali Beogradske filharmonije
Violinista Jurij Revič - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zvezda klasične muzike, violinista Jurij Revič održaće koncert sutra u sali Beogradske filharmonije.

Ovaj koncert deo je ciklusa "Jovan Kolundžija predstavlja", koji organizuje Ustanova kulture Gvarnerijus, a povodom značajnog datuma - Svetskog dana violine. Jurij Revič prvi put je nastupio u Beogradu 2011. godine na poziv Jovana Kolundžije, koji je još tada prepoznao njegov izvanredan talenat i virtuoznost.

Od tada, Jurij Revič je izgradio impresivnu međunarodnu karijeru, nastupa u najprestižnijim svetskim koncertnim dvoranama i, kako sam navodi, uvek se rado vraća u Beograd.

Violinski virtuoz nastupiće uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena a za beogradsku publiku izvešće najlepša dela Betovena, Paganinija, Bartoka, Pjacole, Tartinija, Mocarta, Maskanjija, Sarasatea, kao i svoje autorske kompozicije. Karte su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije po ceni od 600 dinara.

Austrijski violinista i kompozitor Jurij Revič dobitnik je nagrade ECHO Klassik i brojnih međunarodnih nagrade za klasičnu muziku, a njegov snimak koncerata Saint-Georges uvršten je na američku Bilbordovu listu klasične muzike 2021. godine.

Sa 18 godina imao je svoj debi u Karnegi holu zajedno sa Danijelom Trifonovim, a potom je debitovao u Milanskoj skali sa Koncertom za violinu Čajkovskog.

Od tada nastupa sa renomiranim orkestrima u čuvenim dvoranama širom sveta, kao što su Berlinska filharmonija, Musikverein i  Konzerthaus u Beču, Cadogan Hall u Londonu, Alte Oper u Frankfurtu, Prinzregententheater u Minhen, Tonhalle u Cirihu, Gevandhaus u Lajpcigu, BOZAR u Briselu.

Matthieu Camille Colin

 

Novembra ove godine bio je na koncertnoj turneji u Južnoj Koreji, Čileu, Meksiku, Brazilu i Kini. U Kini je nastupao zajedno sa proslavljenim umetnicima, argentinskom pijanistkinjom Martom Argerič i britanskim čelistom Stivenom Iserlisom.

Kao nagrađivani izvođač, snimio je devet CD-ova za različite izdavačke kuće, uključujući SONI i NAKSOS, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Pjacola, Sen i Vivaldi.

Osim što izvodi mnoga dela koja su mu posvetila kompozitori poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Revič je strastveni kompozitor.

Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine.

Njegov album sa muzikom Ševalijea Sent Džordža našao se ove godine na soundtreku Netfliks serije "Bridžerton"

Revič je od 2021. godine počasni predstavnik UNICEF-a u Austriji.

Na poziv austrijskog predsednika, Jurij je nastupio i režirao koncert posvećen Danu Austrije na Svetskom sajmu 2021/2021 u Dubaiju.

O njemu su govorili Vogue, Forbes Magazin, The Times, ORF, ZDF, Sat1, Puls4, Die Zeit Magazin, itd.

Od 2016. do 2022. Revič je svirao na Stradivarijusu iz 1709. godine a trenutno svira na Gvarneriju.

Komentari (0)

Kultura