Aktuelno iz kulture

Arheolozi pored Koloseuma pronašli vilu sa mozaikom "bez premca": Scene pomorske bitke od školjki i dragocenih detalja

Komentari

Autor: Euronews

16/12/2023

-

00:43

Arheolozi pored Koloseuma pronašli vilu sa mozaikom "bez premca": Scene pomorske bitke od školjki i dragocenih detalja
Arheolozi pored Koloseuma pronašli vilu sa mozaikom "bez premca": Scene pomorske bitke od školjki i dragocenih detalja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski arheolozi nedavno su pronašli jedinstvenu rimsku vilu u blizini Koloseuma sa mozaicima po lepoti i značaju "neuporedivim" sa ijednim dosadašnjim, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture.

Ministar Đenaro Sanđulijano opisao je luksuznu rezidenciju koja potiče s kraja drugog veka pre nove ere kao "autentično blago".

Mozaik prikazuje obalski grad i tri velika broda na moru u sceni koja ukazuje da je domaćin te kuće verovatno odneo pobedu u pomorskoj bici.

Kuća je imala više spratova, ali je trenutno otkriveno samo nekoliko soba. Iskopavanja će se nastaviti i naredne godine, piše Euronews.

Srce kuće

Glavna prostorija u kojoj se nalazi mozaik bila je banket sala i ukućani su u njoj primali goste tokom letnjih meseci. Vlasnik, koji je bio plemić, a verovatno i senator, tu je zabavljao prisutne "spektakularnim vodenim igrama", o čemu svedoči prisustvo olovnih vodovodnih cevi iza dekorisanih zidova.

profimedia

 

Ali ono što "ovo otkriće čini izuzetnim, je izvanredan zid prekriven takozvanim 'rustičnim' mozaikom koji je bez premca u pogledu starosti i složenosti prikazanih scena", dodaje se u saopštenju arheologa.

Mozaik sadrži nizove školjki, sićušnih pločica u egipatski plavoj boji, dragocena stakla i fragmente od belog mermera, a prikazuje trozupce, ratne brodove i trube u keltskom stilu.

Naročito je zanimljiv način na koji je na mozaiku predstavljen obalski grad sa malim tornjevima i portikama, okruženim lozama i listovima lotosa.

profimedia

 

"Predstavljanje primorskog grada moglo bi da aludira na ratne poduhvate vlasnika kuće, koji je pripadao višim slojevima društva, verovatno senatorskog ranga", saopštilo je Ministarstvo.

Alfonsina Ruso, načelnica Arheološkog parka Koloseum, izrazila je posvećenost da ovaj istorijski dragulj učini dostupnim javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura