Aktuelno iz kulture

Sirijski arheolozi otkopali neverovatno očuvan mozaik s prikazima Trojanskog rata

Komentari

Autor: AP / Euronews Srbija

16/10/2022

-

16:30

Sirijski arheolozi otkopali neverovatno očuvan mozaik s prikazima Trojanskog rata
Sirijski arheolozi otkopali neverovatno očuvan mozaik s prikazima Trojanskog rata - Copyright Tanjug AP/Omar Sanadiki

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su u sirijskom gradu Rastan pronašli veliki rimski mozaik iz četvrtog veka, a pojedini stručnjaci smatraju da je reč o najvažnijem otkriću u toj zemlji u poslednjih dvadeset godina.

Mozaik je pronađen mestu nadomak Homsa, važnom uporištu opozicionih snaga u kom je došlo do najtežih sukoba između pobunjenika i sirijske vojske. 

Region koji je bogat kulturnim nasleđem, Vlada Sirije ponovo je vratila pod svoju upravu 2018. godine. 

Mozaik je pronađen u jednom od nekadašnjih skloništa pobunjenika, na imanju koje je otkupio biznismen povezan sa Libanskim Nabu muzejem i donirao ga državi.

Tanjug AP/Omar Sanadiki

 

Mozaik je impresivnih dimenzija, površine 120 kvadratnih metara, sačinjen od obojenih kamenčića koji, između ostalog, prikazuju Amazonke iz rimske mitologije.

"Ovakvo otkriće retkost je u svetu", rekao je Humam Sad, direktor iskopavanja i arheoloških istraživanja za Associated Press. 

On je dodao da su slike "bogate detaljima" i da prikazuju epizode iz Trojanskog rata, kao i rimskog boga Neptuna i njegovih 40 ljubavnica.

Tanjug AP/Omar Sanadiki

 

"Ne možemo da prepoznamo o kakvoj građevini se radi - da li je to bilo javno kupatilo ili nešto drugo, jer još nismo završili iskopavanja", dodao je Sad.

Ovo je prvo veliko značajno iskopavanje u Rastanu od početka rata 2011. Na području Sirije nastradala su mnoga arheološka nalazišta, a neka od njih su opljačkana. 

Komentari (0)

Kultura