Aktuelno iz kulture

Iva Manojlović: Poruka predstave "Limeni doboš" je da se ne možemo odupreti realnosti

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

10:13

Iva Manojlović: Poruka predstave "Limeni doboš" je da se ne možemo odupreti realnosti
Iva Manojlović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Iva Manojlović igra u predstavi "Limeni doboš" u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, adaptaciji velikog romana Gintera Grasa, koju će publika ponovo moći da gleda na sceni 25. januara.

"Jeste bio težak proces, ali meni nije bio toliko stresan, nego je bio velika radost, jer kad stvarate sa kolegama to je zaista jedno veliko zadovoljstvo. Tako da i teški trenuci uopšte nisu muka, nego su kreativne stvaralačke muke", kaže Manojlović.

Prema njenim rečima, dobra predstava "ne može da se desi bez uspona i padova, trzavica, zadiranja u suštinu, konstruktivnih diskusija".

Manojlović je dodala da u predstavi rditelja Vasila Hristova postoji stil i jezik koji gledaoce uvodi u priču, kroz magični realizam, bajku o dečačku koji ne želi da poraste.

Kako predstava odmiče zadiremo u svet dečaka, kome se, iako nije želeo biti deo realnog odraslih, slika krivi i sve više postaje svestan zapravo kakav je taj izvitopereni svet, dodala je glumica.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Manojlović je ocenila da je jedna od poruka predstave da koliko god želeli da se sakrijemo ili da nekako se odupremo toj realnosti, ne možemo to da uradimo i ne želimo.

"Puno nas je u raznim fazama života reklo sebi ne želim da odrastem, zašto moram da ovo doživljavam, zašto nije svet više tako bezbrižan. Možda bajka koju nam serviraju kad smo mali predugo traje, ali pošto je svet sve luđi i izvitopereniji, teži i ružniji, pogotovo ovde kod nas, onda mislim da je neki kontrapunkt neželji da se odraste bio taj da treba i da želimo da odrastemo", rekla je Manojlović. 

Prema njenim rečima, dužni smo da se borimo, da se naš glas čuje, moramo da sazrimo i prihvatimo odgovornost, i "nema tog mesta zapravo gde se možemo sakriti".

Govoreći o novim glumačkim izazovima, Manojlović je istakla da je procesi kao u predstavi "Limeni doboš" inspirišu i daju krila za dalje, ali nije opterećena rezulatom. 

"Naravno da se radujemo kada postoji, daje krila za dalje, ali puna sam entuzijazma i radujem se nekim novim procesima. Mislim da je za glumca nemoguće da ne crpi svega onoga što je radio, da ne crpi elan, ili iskustva za dalje", navela je glumica.

Manojlović je dodala da očekuje emitovanje, verovatno početkom sledeće godine, letos snimane treće sezone serije "Tajne vinove loze".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura