Aktuelno iz kulture

Petar Benčina: "Bolest mladosti" je komplikovana, ali neposredna predstava

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

10:05

Petar Benčina: "Bolest mladosti" je komplikovana, ali neposredna predstava
Petar Benčina - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Petar Benčina u predstavi "Bolest mladosti" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u režiji Jovane Tomić, igra Fredera, večitog studenta sa stavom.

Njegov lik, raskalašan i neposlušan, ne završava fakultet, jer ni u to me ne vidi smisao. 

Prema rečima glumca, Freder je "izuzetno obrazovan mlad čovek koji pred grupu ljudi stavlja najzahtevnije izazove i sprovodi neku vrstu spontanog socijalnog eksperiment". 

"Stalno preispituje istinu, njihove maske i zadate okvire koje koriste i nameće im društvo, ali nema odgovor šta je pravo. Intuitivno prepoznaje šta nije. Hrabro ili ludo, kako ko gleda, bez obazra na cenu i posledice se obračunava sa tim što nije istina", naveo je glumac.

Benčina je istakao da je "Bolest mladosti" kompleksna predstava koja ipak "ima jednu vrstu neposrednost i nečeg što svi prepoznaju", odnosno "mlad je svako ko se preispituje i postavlja najozbiljnija pitanja u životu".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, za uvodni deo predstave je potrebno strpljenje ljudi, gledaoci su fascinirani scenografijom Jasmine Holbus, a "kada radnja krene da se odvija i međusobno se sukubljavaju, onda je već doživljaj pun".

Upitan za stepen glumačke veštine koji je stekao tokom godina, Benčina je priznao da je to pitanje osećaja i iskustva, pošto je jedna stvar "prespektiva kamere koja oseća kako dišeš, a drugačija je scena gde je gledalac deset metara od vas":

Benčina je završio snimanje film reditelja Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)", a predstoji mu za petnaestak dana rad na ostvarenju "Volja sinovljeva" Nemanje Ćeranića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura