Aktuelno iz kulture

Jovana Belović: Igram trostruku ulogu u predstavi "Limeni doboš"

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

11:03

Jovana Belović: Igram trostruku ulogu u predstavi "Limeni doboš"
Jovana Belović: Igram trostruku ulogu u predstavi "Limeni doboš" - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Jovana Belović igra čak tri lika u predstavi "Limeni doboš" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ona je i majka glavnog junaka, a zatim tumači likove njegove dve najveće ljubavi, što je veoma zahtevno jer su uloge "sublimirane dramaturški i rediteljski".

Prema njenim rečima, "Limeni doboš" reditelja Vasila Hristova je bio za nju jedan od možda najtežih glumačkih zadataka, da igru i misao o tome šta žele da kažu i sprovedu na malom prostoru.

"Uvek sam polazila od toga da se publika prvo veže za pisca, preko reditelja, glumaca i svih ostalih čije je prisustvo isto toliko važno. Smatram da predstava može da komunicira sa dosta generacija, gotovo što se tiče celokupnog odrastanja od treće godine do pune zrelosti", navela je glumica.

Belović je dodala da se glavna tema romana "Limeni doboš" gintera Grasa tiče fašizma i perioda između svetskih ratova, koja može da privuče dosta ljudi.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Upitana kako stići do uspeha u glumačkom poslu, Belović je rekla da je "prvo i osnovno kilometraža".

"Što više budete radili, mislićete da manje znate i da više znate istovremeno. Drugo što sam ja uvek bila stava da očekivanja u velikom broju slučaja mogu da odmognu i onda od sebe ne očekujem ništa od rezultata, nego najprostije rečeno bolji rad. A rezultat će govoriti sam za sebe ili neće", navela je Belović.

Kada se oslobodila od razmišljanja o tome da joj je cilj samo rezultat, Belović je "na drugačiji način prodisala na sceni".

Upitana da li joj nakon dobro odigranih uloga u stvaranju novih može smetati visoka očekivanja pozorišne publike, Belović je odgovorila da ne, i da smatra da samo treba svoj posao ispravno, odgovorno i časno.

"Tako se sigurno dolazi do rezultata. Naravno, zavisi ko kakve rezultate sebi priželjkuje", zaključila je Belović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura