Aktuelno iz kulture

Scenarista Stefan Bošković: Nesalomivi duh Džeja Ramadanovskog je ideja vodilja filma "Nedelja"

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

10:09

Scenarista Stefan Bošković: Nesalomivi duh Džeja Ramadanovskog je ideja vodilja filma "Nedelja"
Scenarista Stefan Bošković: Nesalomivi duh Džeja Ramadanovskog je ideja vodilja filma "Nedelja" - Copyright Pelicula production

veličina teksta

Aa Aa

Biografski film "Nedelja", o pevaču narodne muzike Džeju Ramadanovskom (1964-2020), biće premijerno prikazan 16. januara u MTS dvorani.

Scenarista ovog ostvarenja Stefan Bošković je rekao da mu je producent Vladan Anđelković izneo ideju da se radi film o pevaču i njemu se "onda otvorio jedan ogroman svet, iz kojeg je toliko materijala ima da se crpi ne samo za jedan film, nego sagu o Ramadanovskom".

Prema njegovim rečima, film se bavi muzičarevim životom, ali i Dorćolom, kao vrlo specifičnom delu Beograda, u jednom određenom vremenu.

Bošković je istakao da se autori praveći film nisu trudili da nešto kažu ili izraze, već su mu prijatelji i poznanici Ramadanovskog kao neka vrsta vodiča ispričali "svoje intimne priče, svoje živote, imena i identitete da se stvori jedan vrlo autentičan film."

"Pratili smo nekakvo univerzalno životno iskustvo na koje će reagovati publika, a ono što je specifično je upravo dorćolski šmek, taj govor, način ponašanja, neke specifičnosti u tom ambijentu", istakao je scenarista.

Bošković je dodao da kad "postavite univerzalnu, arhetipsku priču, onda ti sokovi, sve što je autentično, što dolazi iz jednog specifičnog podneblja je nešto što film čini toliko autentičnim".

Prema njegovim rečima, Ramadanovski je bio poznat po čuvenju, kroz pesme i čitav niz anegdota, a rad na biografskom filmu je "specifična situacija kad ulaziš u tuđi svet, praviš likove na jedan način i počinješ da nekako prepoznaješ sebe u svemu tome".

"Bošković je priznao da ga je iznenadilo iz života Ramadonovskog "nesalomljiviji duh, što je u stvari ideja vodilja scenarija filma".

"Toliko je bio odbačen sa raznih adresa i bilo mu je teško da prolazi  životni put, ali taj nesalomljiviji duh, vrcavost i radost, da se tako na lak način bori sa raznim situacijama, to me stalno šokiralo", naveo je scenarista.

Bošković je ocenio da će i oni gledaoci koji ne vole muziku Ramadanovskog vrlo rado pogledati film "Nedelja" reditelja Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića.

"Džej je nekako drugačiji od ostalih pjevača, bez obzira na muzički žanr", zaključio je Bošković.

Komentari (0)

Kultura