Aktuelno iz kulture

Preminuo Robert Nemeček

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

13:11

Preminuo Robert Nemeček
Preminuo Robert Nemeček - Copyright Printskrin/Youtube/Pop mašina

veličina teksta

Aa Aa

Robert Nemeček, muzičar i zaljubljenik u film preminuo je u 75. godini potvrdio je njegov prijatelj, scenarista Dimitrije Vojinov na društvenim mrežama. 

Nemeček je ostavio veliki trag na domaću i jugoslovensku umetnost. Bio je osnivač i vođa grupe Pop Mašina.

Boravio je u Velikoj Britaniji, gde je izučavao muzičku produkciju i modernu televiziju, pa devedesetih u TV Politici, kasnije TV Pinku i RTS, menja koncept filmskog i zabavnog programa uvodeći moderne filmove i serije, dostižući maksimum gledanosti. 

Uz pomoć sina Jana, koji je diplomirao obradu zvuka i komponuje ambijentalnu muziku, posvećuje se digitalizaciji starih snimaka i posle nekoliko godina rada izdaje digitalizovane i remasterovane stare snimke "Pop mašine" i "Rok mašine". 

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni. 

Prijatelji se oprostili od Nemečeka

Od Nemečeka se danas na društvenim mrežema od njega opraštaju brojni muzičari, javne ličnosti, prijatelji i poštovaoci.

Gitarista i pevač Električnog orgazma Srđan Gojković Gile je poručio na svom fejsbuku "putuj u miru dragi prijatelju", dok je scenarista Dimitrije Vojnov napisao da mu je dragi prijatelj Nemeček "promenio život kao malo ko".

Sa fejsbuk strane Momčila Bajagića Bajage je upućen poslednji pozdrav "rodonačelniku progresivnog roka na našim prostorima".

Član Instruktora Živorad Žika Milenković se na svojoj stranbi prisetio kao je kao "redovan posetilac koncerata koji su se sedamdesetih održavali u Hali sportova na Novom Beogradu, bio i kada je Nemeček demonstrativno razbio svoju 'rikenbeker' gitaru".

Izdavačka kuća Kroacija rekords (Croatia Recorts) Jugoton je podsetila da je Nemeček "ostavio veliki trag u svetu muzike na prostoru bivše Jugoslavije", kao član sastava Pop mašina i Rok mašina.

"Važio je za izuzetnog poznavaoca kako beogradske, tako i eks Yu scene, jer je gotovo od samih početaka njen nerazdovojni deo", podseća Kroacija rekords Jugoton, koji je prošle godine reizdao vinil prvenca Pop mašine "Kiselina".

"Uvek sam volela da popričam sa tobom o muzici i filmovima i, kao klinki koja je odrasla na Rok Mašini, imponovalo mi je što si uvažavao moje mišljenje o pojedinim bendovima", istakla je rok novinarka i promoterka Jadranka Janković Nešić.

Rok publicista i radijski voditelj Žikica Simić je istakao da ga osim roditelja "niko nije toliko i tako podržavao" kao Nemeček, koji ga je ohrabrio i motivisao da počne da piše o rok muzici.

"Robi je posao filmskog urednika uzdigao na nivo umetnosti. Repertoar koji je on uređivao bio umetnička tvorevina par ekselans", ocenio je Simić.

Osnivač "Pop depresije" Ivan Lončarević je podsetio da je Nemečekova muzička biografija impresivna, a njegov selektorski rad na brojnim televizijama tokom devedesetih i razne druge stvari koje je uradio su bili "ispred svog vremena".

"Nema baš puno ljudi na ovom svetu koji su bili i koji će biti toliko talentovani i drugačiji od svih ostalih, od Roberta Nemečeka. Neka mu je večna slava", napisao je između ostalog Lončarević.

Komentari (0)

Kultura