Aktuelno iz kulture

Rediteljka Ana Grigorović: U operi "Na uranku" tursku vladavinu izjednačili smo sa kapitalizmom

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

11:02

Rediteljka Ana Grigorović: U operi "Na uranku" tursku vladavinu izjednačili smo sa kapitalizmom
Rediteljka Ana Grigorović: U operi "Na uranku" tursku vladavinu izjednačili smo sa kapitalizmom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Rediteljka Ana Grigorović postavila je operu "Na uranku", koja se nakon pauze uslovljene pandemijom, vratila na repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Ocenivši da opera "Na uranku" ima "malo zastarelu priču o turskom osvajaču koji polaže pravo prve bračne noći", Grigorović je dodala da joj je bio izazov da priču približi današnjici. 

"Mi smo to radili kroz stilizovanu aktualizaciju i zapravo smo tursku vladavinu izjednačili sa kapitalizmom, sa situacijom da različiti biznismeni dolaze u poziciju da kupuju različite firme i da postaju vladari nas kao jeftine radne snage", navela je rediteljka.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Opera ima dve podele, pa 17. januara nastupaju Marko Živković, Evgenija Jeremić, Mihajlo Šljivić, Mihajlo Otašević i Dubravko Filipović, a 20. januara Ljubica Vraneš, Ana Gvozdenović, Mladan Prodan, Isidora Radin i Vuk Zekić.

"Jedna podela je nastupala 2019. godine i njima je izazov bio samo da se podsete. Drugoj podeli je ovo potpuno novo i mislim da su se stvarno sjajno snašli. Jako brzo smo sve to postavili na noge", primetila je Grigorović.

Prema njenim rečima, opera "Na uranku" je najizazovnija za Hor Narodnog pozorišta koji ima specifičan zadatak, a i koreografije su vrlo zahtevne - "pored toga što pevaju igraju i kolo". 

Girgorović je rekla da se nada da će u operi "Na uranku" biti najzanimljivija "sinergija svega, i horske igre koja je vrlo specifična baš za ovu predstavu, i priče koja je drugačije ispričana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura