Aktuelno iz kulture

Dom u kom je odrastao Kurt Kobejn proglašen za kulturno-istorijsko dobro Vašingtona

Komentari

Autor: Rolling Stone

02/08/2021

-

08:43

Dom u kom je odrastao Kurt Kobejn proglašen za kulturno-istorijsko dobro Vašingtona
Kuća Kurta Kobejna - Copyright AP/Elaine Thompson, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dom u kom je odrastao Kurt Kobejn (1967-1994), frontmen kultnog stastava "Nirvana", u gradu Aberdinu proglašen je kultnim nasleđem američke države Vašington, piše Rolling Stone.

Li Bejkon, trenutni suvlasnik kuće u Aberdinu, navodi da je u planu vraćanja kuće u originalno stanje iz vremena Kobejnovog detinjstva i da su radovi na tome skoro završeni. Međutim, prema njegovim rečima, kuća zbog postojećih regulativa ne može biti pretvorena u muzej, ali da se istražuju mogućnosti da ona od proleća naredne godine bude otvorena bar povremeno za obilaske.

"Naš cilj je da odamo omaž Kobejnu, tako što bismo ovde predstaviti svojevrsnu muzejsku postavku, prikazujući njegovo detinjstvo i period rane karijere", dodao je Bejkon.

Odelenje za arheologiju i istorijsko očuvanje Vašingtona, naime, odobrilo je da dom iz detinjstva Kurta Kobejna bude upisan u državni registar baštine, službeni spisak istorijski značajnih lokaliteta i nekretnina pronađenih širom Vaingtona.

"Generalno želimo da budemo sigurni da priznajemo da se na spomenutoj lokaciji dogodilo nešto što je bilo značajno. U ovom slučaju to je Kurt Kobejn, koji je svoje muzičke strasti i veštine razvio u Aberdinu i u toj kući. Svi u veću prepoznali su važnost tog mesta", kazala je za pomenuti magazin Alis Bruks, izvršna direktorka Odeljenja za arheologiju i očuvanje istorije.

U ovoj kući je frontmen "Nirvane" živeo od 1968. do 1984. godine, a kuća je izgrađena 1923. godine.

Kobejnova sestra Kim izjavila je za Rolling Stone da je srećna što su je sadašnji vlasnici kontaktirali i što je bila uključena u ceo proces, na kome se radi već tri godine.

Bejkon je, takođe, kupio zgradu u centru Aberdina u kojoj će se nalaziti "Tribute Lounge and Gallery Cafe" posvećen Kobejnu s uspomenama, fotografijama i drugim memorabilijama.

Poduža je lista muzičara koji su i sami više puta isticali koliko su ih inspirisali "Nirvana" i Kobejn, kog i danas označavaju kao jednog od najvažnijih muzičara grandž scene i predstavnika Generacije Iks.

"Gadi mi se sopstvena i apatija moje generacije. Gadi mi se šta sve dozvoljavamo da prolazi, koliki smo beskičmenjaci i letargični. Krivi smo jer se nismo ustali protiv rasizma, seksizma i drugih 'izama' o kojima kontrakultura kuka godinama dok sedi i istovremeno sprovodi takvu ideologiju svako veče na sopstvenim televizijama i u časopisima", govorio je svojevremeno Kobejn.

"Nirvana" je objavila tri studijska albuma: "Bleach" (1989), "Nevermind" (1991) i "In Utero" (1993). Mnogi i danas izdvajaju njihov MTV Unplugged nastup, zbog kog je i Kobejn bio srećan što su i kako snimili.

"Možda bi bilo lepo početi sa sviranjem na akustičnoj gitari, da vas dožive kao pevača i kantautora, a ne grandž rokera jer bi mi to bilo korisnije kada ostarim", rekao je Kobejn jednom francuskom novinaru 1993.

Naredne godine će oduzeti sebi život. Imao je 27 godina, a iza sebe je ostavio suprugu Kortni Lav i ćerku Fransis Bin Kobejn.

Komentari (0)

Kultura