Aktuelno iz kulture

Film "Openhajmer" dobio najviše nominacija za Bafta nagrade

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

16:41

Film "Openhajmer" dobio najviše nominacija za Bafta nagrade
Film "Openhajmer" dobio najviše nominacija za Bafta nagrade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Openhajmer" Kristofera Nolana, "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, "Ubistva pod cvetnim mesecom" i "Zona interesa" Džonatana Glejzera vode u nominacijama za Bafta nagrade koje su upravo objavljene u Londonu.

"Openhajmer", očekivano, ima najviše nominacija, čak 13, a u stopu ga prate "Jadna stvorenja" sa 11, a "Ubistva" i "Zona interesa" po devet.

Svečana ceremonija dodele Bafta nagrada biće održana 18. februara, a ovo je lista nominacija:

Za najbolji film nominovani su „Anatomija pada“, "The Holdovers", "Ubistva pod cvetnim mesecom", "Openhajmer" i "Jadna stvorenja".

U konkurenciji za najbolji engleski film našli su se "All of Us Strangers", "Kako se kresnuti", "Napoleon", "Stari hrast", "Jadna stvorenja", "Rye Lane", "Soltburn", "Scrapper", "Vonka" i "Zona interesa".

Nagradi za najboljeg glumca nadaju se Bredli Kuper (za nastup u filmu "Maestro"), Kolman Domingo ("Rustin"), Pol Đamati ("The Holdovers"), Kilijan Marfi ("Openhajmer") i Teo Jo ("Prošli životi").

U konkurenciji za najbolju glumicu našle su se Fantazija Barino ( za nastup u ostvarenju "The Color Purple"), Keri Maligan ("Maestro"), Vivijan Opara ("Rye Lane"), Margo Robi ("Barbi"), Ema Stoun ("Jadna stvorenja") i Sandra Huler ("Anatomija pada").

Za najbolji originalni scenario nominovani su "Anatomija pada", "Barbi", "The Holdovers", "Maestro" i "Prošli životi".

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su "All of Us Strangers", "American Fiction", "Openhajmer", "Jadna stvorenja" i "Zona interesa".

U konkurenciji za najboljeg reditelja našli su se Endru Heig za ostvarenje "All of Us Strangers", Žastin Trije za "Anatomiju pada", Aleksandar Pejn za "The Holdovers", Bredli Kuper za "Maestro", Kristofer Nolan za film "Openhajmer" i Džonatan Glejzer za "Zonu interesa".

Najbolji strani film biće jedan od sledećih - "20 dana u Mariupolju", "Anatomija pada", "Prošli životi", "Society of the Snow" i "Zona interesa".

Nagrada za najbolju sporednu glumicu čeka Emili Blant za ulogu u filmu "Openhajmer", Danijelu Bruks za "The Color Purple", Kler Foj za "All of Us Strangers", Sandru Huler za "Zonu interesa", Rozamund Pajk za "Saltburn" ili Da’Vajn Džoj Rendolf za film "The Holdovers". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura