Aktuelno iz kulture

Nobelovac Jun Fose: Ako političke i religiozne nemare uvrstite u pisanje, onda je to loše

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

10:25

Nobelovac Jun Fose: Ako političke i religiozne nemare uvrstite u pisanje, onda je to loše
Nobelovac Jun Fose: Ako političke i religiozne nemare uvrstite u pisanje, onda je to loše - Copyright Tanjug/AP/NTB Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Norveški pisac Jun Fose izjavio je da mu nedavno dobijena Nobelova nagrada za književnost daje neku vrstu sigurnosti, naročito u pogledu onoga što piše.

Fose je u intervjuu današnjoj Politici rekao da mu Nobel pruža i ekonomsku sigurnost, ali da je ostao isti. Iako je nakon proglašenja nagrade dobio na hiljade čestitki i poziva na festivale, koje odbija, što je i pre činio.

"Za mene je pisanje kreiranje jednog sveta, univerzuma. Skoro svaki novi roman, svaka nova drama, novi je kosmos, određen brojnim pravilima, toliko brojnim da bi bilo sasvim nemoguće da ih sve svesno pamtim", naveo je Fose.

Upitan da li je kao pisac zainteresovan za politiku, Fose je odgovorio da nije, jer "ako političke i religiozne nemare uvrstite u pisanje, onda je to loše".

"Takozvana angažovana literatura uvek je i loša literatura. Druga je stvar što moje delo može imati etičke i političke konotacije", naveo je pisac romana "Septologija", "Melanholija", "Jutro i veče", poezije i brojnih dramskih tekstova. 

Fose je, između ostalog, rekao i da mu kao hrišćaninu "krst mnogo znači", što ne može dočarati rečima.

Upitan mogu li pisci nešto da promene, Fose je ocenio da mogu, ali "ne mogu da promene situaciju, naprimer, na Bliskom istoku i Ukrajini".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura