Fokus

Dodeljene Nobelove nagrade u Stokholmu i Oslu: Prazna stolica i portret za utamničenu Mohamadi

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

23:34

Dodeljene Nobelove nagrade u Stokholmu i Oslu: Prazna stolica i portret za utamničenu Mohamadi
Dodeljene Nobelove nagrade u Stokholmu i Oslu: Prazna stolica i portret za utamničenu Mohamadi - Copyright Tanjug/AP/Fredrik Varfjell

veličina teksta

Aa Aa

Švedski kralj Karlo XVI Gustav danas je na svečanosti u Stokholmu dodelio Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju i književnost. 

Nobelova nagrada se dodeljuje uz iznos od 11 miliona švedskih kruna ili oko milion američkih dolara. 

Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški pisac i pesnik Jon Fose.

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Pjer Agostini sa Univerziteta Ohajo Stejt u SAD, Ferenc Kraus sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Nemačkoj i An L’Uilije sa univerziteta Lund u Švedskoj za rad na istraživanju elektrona. 

Tanjug/AP/Fredrik Varfjell

 

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su dvojica američkih naučnika Mungi G. Bavenda i Luis Brus, kao i ruski naučnik Aleksej I. Jekimov za otkriće i razvoj kvantnih tačaka koje se koriste u modernim LED televizorima.

Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu za 2023. godinu dodeljena je naučnicima koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNK vakcine protiv kovida-19 Katalin Kariko i Dru Vajsman, dok je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila Amerikanka Klaudija Goldin za istraživanje uloge žena na tržištu rada.

Tanjug/Claudio Bresciani/TT via AP

 

Deca iranske aktivistkinje za ljudska prava Narges Mohamadi koja se nalazi u zatvoru u Iranu primila su danas u njeno ime Nobelovu nagradu za mir na svečanosti u Oslu.  

Tanjug/AP/Fredrik Varfjell

 

''Narod Irana će prevazići autoritarizam nametnut od vlade koja je izgubila legitimitet i podršku javnosti'', poručila je Mohamadi u govoru koji su na dodeli nagrade pročitala njena deca.

Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava, uprkos teokratiskim liderima Irana.

Aktivistkinja služi zatvorsku kaznu zbog više optužbi, uključujući i navodno širenje propagande protiv Islamske republike.

U Oslu je simbolično predstavljena kroz portret i praznu stolicu, koja služi kao podsetnik da je Mohamadi jedna od malobrojnih dobitnika nagrade koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji dodele.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet