Aktuelno iz kulture

Na Mikerinovu piramidu stavljaju granitnu fasadu: Projekat restauracije istorijskog spomenika pokrenuo žestoku debatu

Komentari

Autor: France24

29/01/2024

-

19:51

Na Mikerinovu piramidu stavljaju granitnu fasadu: Projekat restauracije istorijskog spomenika pokrenuo žestoku debatu
Mikerinova piramida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Egiptu je započet projekat restauracije Mikerinove piramide, treće najveće piramide u Gizi, a u planu je da ovaj vrhunski spomenik drevne arhitekture ponovo dobije granitnu "fasadu". 

Mostafa Vaziri, načelnik egipatskog Vrhovnog veća za antikvitete nazvao je ovaj poduhvat "projektom veka".

U videu objavljenom na Facebook-u u petak Vaziri je prikazao kako radnici postavljaju granitne blokove preko zidova piramide, koja se nalazi na istom platou kao i Sfinga, Keopsova i Kefrenova piramida. 

Kada je originalno sagrađena, piramida je bila popločana granitom, ali je tu "fasadu" vremenom izgubila. Cilj obnove je da se vrati originalni stil ove impozantne građevine, a radovi bi trebalo da traju tri godine.

"Biće to poklon Egipta svetu u 21. veku", rekao je Vaziri, koji se nalazi na čelu egipatsko-japanskog tima stručnjaka zaposlenih na ovom projektu.

Međutim, na društvenim mrežama oglasili su se mnogi kritičari ovog poduhvata, među kojima i egiptološkinja Monika Hana, dekanka arapske Akademije nauka, tehnologije i pomorskog transporta.

"Samo nam fale ploče na Mikerinovoj piramidi! Kada ćemo prestati sa apsurdima u upravljanju egipatskim nasleđem? Svi međunarodni principi restauracije zabranjuju takve intervencije", napisala je Hana, pozvavši sve arheologe da se "odmah mobilišu". 

Problem očuvanja istorijskih spomenika u Egiptu, koji preko turizma donose oko deset posto bruto domaćeg proizvoda, ali je često tema žustrih debata, piše France24.

Nedavno uništavanje cele oblasti u istorijskoj oblasti Kaira dovelo je do snažnih reakcija u društvu, a najveće debate izazvala je džamija Abu al-Abas al-Mursi u Aleksandriji, druga najveća u zemlji.

Lokalne vlasti najavile su istragu, nakon što je izvođač radova odlučio da živopisno svodove džamije prefarba u belo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura