Istorija

Dečak kopao krompir pa pronašao drevnu egipatsku statuu: Istraživači konačno otkrili kako je završila u Škotskoj

Komentari

Autor: Live Science

28/11/2023

-

08:13

Dečak kopao krompir pa pronašao drevnu egipatsku statuu: Istraživači konačno otkrili kako je završila u Škotskoj
Dečak kopao krompir pa pronašao drevnu egipatsku statuu: Istraživači konačno otkrili kako je završila u Škotskoj - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Pre više od sedamdeset godina jedan dečak koji je za kaznu zbog lošeg ponašanja na času morao da kopa krompir u školskom dvorištu u Škotskoj, pronašao je u zemlji drevnu egipatsku statuu, a naučnici su tek sada otkrili kako je ona završila tako daleko od Kaira.

Između 1952. i 1984. pronađeno je nekoliko drevnih statua u dvorišu Kuće Melvila, javne zgrade u okrugu Fajf, koja je služila kao kasarna za vreme Drugog svetskog rata, a kasnije postala internat. Učenici i njihovi nastavnici svako od otkrića predavali su muzejskim stručnjacima koji su utvrdili da je reč o egipatskim artefaktima, ali niko od njih nije znao kako su tu završile.

Ispostavilo se da su figure najverovatnije pripadale nekadašnjem vlasniku Kuće Melvila Aleksandru Lesliju Melvilu, poznatom i kao Lord Balgoni, koji je 1856. putovao u Egipat i umro godinu dana kasnije u Velikoj Britaniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nationalmuseumsscotland

Balgoni je sa svojih putovanja donosio brojne suvenire i to u vreme, kada su u Egiptu mnogi na crno prodavali drevne artefakte strancima, prenosi Live Science.

Nakon Balgonijeve smrti, članovi porodice premestili su figure u pomoćnu zgradu u dvorištu i zaboravili na njih, a ona je nekoliko godina kasnije i demolirana. 

Decenijama kasnije, pronađeno je 18 drevnih predmeta, a Elizabet Goring bivša kustoskinja Kraljevskog muzeja Škotske u Edinburgu (današnji Nacionalni muzej Škotske) kaže da je iskopavanje i istraživanje tih artefakata bilo najneobičniji projekat u njenoj karijeri.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @nationalmuseumsscotland

"To je fascinantna kolekcija, utoliko više zbog misterije koja okružuje njeno poreklo", kaže Margaret Mejtlend, glavna kustoskinja kolekcije "Drevno Sredozemlje" u Nacionalnom muzeju Škotske, gde se čuvaju ovi predmeti.

U njoj se nalazi gotovo 4.000 godina stara skulptura glave od crvenog peščara, koji je Mejtlend opisala kao "remek-delo egipatskog vajarstva", kao i nekoliko bronzanih i keramičkih figurica datiranih na period između 1069. godine stare ere i 30. godine nove ere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin