Istorija

U Kazahstanu otkrivena "piramida" iz bronzanog doba: Ništa slično nikada nije pronađeno u evroazijskoj stepi

Komentari

Autor: Live Science

25/09/2023

-

15:47

U Kazahstanu otkrivena "piramida" iz bronzanog doba: Ništa slično nikada nije pronađeno u evroazijskoj stepi
U Kazahstanu otkrivena "piramida" iz bronzanog doba: Ništa slično nikada nije pronađeno u evroazijskoj stepi - Copyright Prinstscreen YouTube/Khabar NEWS

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su u Kazahstanu otkrili ostatke 3.800 godina stare šestouagone strukture, koju su opisali kao "piramidu". Građevina koja je potpuno drugačija od egipatskih spomenika, zapravo je bila visoka tri metra, a najverovatnije je služila kao grobnica za članove visokog društva zajednice koja je naseljavala stepu.

Ovakva građevina nikada ranije nije pronađena na tim prostorima, tvrde istraživači iz Evroazijskog nacionalnog univerziteta u Kazahstanu.

"Ova piramida je teritoriji istočnog Kazastana pronađena je ove godine. Ima šestougaoni oblik sa megalitima teškim po jednu tonu u svakom od uglova", naveo je u zvaničnom saopštenju Ulan Umitkalijev, načelnik Odeljenja za arheologiju i etnologiju tog univerziteta. 

U sredini strukture nalazi se prostor koji podseća na lavirint, a njegovi delovi nekada su bili prekriveni humkama. Nije poznato da li se na vrhu ikada nalazio krov ili je oduvek bila potpuno otvorena, piše LiveScience.

Ljudi koji su naseljavali područje današnjeg Kazahstana bili su vešti u obradi metala i pravljenju nakita. Bili su delimično stočari i gajili su velika stada na nepreglednim travnatim područjima.

Spoljašnji zidovi piramide ukrašeni su petroglifima u vidu različitih životinja, uključujući kamile i konje, a izvan nje pronađene su kosti konja, koji su najverovatnije bili predmet obožavanja.

Ispitivanja ovog nalazišta još traju, a zasada su pronađeni predmeti od keramike, zlatne minđuše i različiti drugi predmeti. Evroazijski nacionalni univerzitet u Kazahstanu istražuje ovu oblast još od 2014. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin