Istorija

Vojevanje u poznom Neolitu: Naučnici pronašli tragove "najstarijeg rata" na tlu Evrope

Komentari

Autor: Guardian

04/11/2023

-

08:28

Vojevanje u poznom Neolitu: Naučnici pronašli tragove "najstarijeg rata" na tlu Evrope
Vojevanje u poznom Neolitu: Naučnici pronašli tragove "najstarijeg rata" na tlu Evrope - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od prvih ratova na evropskom tlu odigrao se čak hiljadu godina ranije nego što su naučnici ranije mislili, pokazalo je novo arheološko otkriće.

Naučnici su pronašli tragove najstarijeg poznatog konflikta u Evropi i to u Španiji, a starost pronađenih skeleta drevnih vojnika procenjuje se na između 5.000 i 5.400 godina.

To znači da je do sukoba došlo i pre nego što su se na ovom prostoru javile velike zajednice, kažu naučnici, prenosi Guardian.

Broj oštećenih kostiju skeleta, od kojih su većina pripadala muškarcima, sugeriše da je reč o povredama nastalim u borbi koja je najverovatnije trajala nekoliko meseci, kažu autori studije, koji su svoje otkriće objavili u časopisu "Scientific Reports".

Oni su iznova ispitali skelete 338 osoba sahranjenih u masovnoj grobnici u plitkoj pećini na severu Španije, od kojih je 23 posto imalo neki oblik povrede skeleta.

Na istom mestu pronašli su i 52 vrha strela, od kojih je 36 imalo manja oštećenja kakva se mogu pripisati udarcem u metu, piše Guardian.

Ranija istraživanja pokazala su da su konflikti na tlu Evrope obično bili manjeg obima i svodili se na sukobe manjih grupa - do 20-30 ljudi - a trajali svega nekoliko dana, jer starija društva nisu imala dovoljno logističkih kapaciteta da izdrže duže bitke.

Raniji nalazi pokazivali su da se prvi veći konflikt u Evropi dogodio pre između 4.000 i 2.800 godina.

Razlozi španskog konflikta nisu poznati, ali se spekuliše da je reč o tenzijama između različtih kulturoloških grupa koje su naseljavale taj region u kasnom neolitskom dobu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin