Istorija

Rekonstruisano lice Huanite, najpoznatije mumije drevnih Inka, ubijene u žrtvenom ritualu

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

10:35

Rekonstruisano lice Huanite, najpoznatije mumije drevnih Inka, ubijene u žrtvenom ritualu
Rekonstruisano lice Huanite, najpoznatije mumije drevnih Inka, ubijene u žrtvenom ritualu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tim poljskih i peruanskih stručnjaka, u saradnji sa švedskim vajarom Oskarom Nilsenom, rekonstruisao je lice devojčice iz naroda Inka, ubijene pre više od 500 godina u žrtvenom ritualu.

Bista je napravljena od silikona po modelu najčuvenije mumije iz Perua, mumije devojčice Huanite.
Huanita je ubijena kao žrtva bogovima Inka između 1450. i 1480. godine. 

Imala je između 11 i 15 godina, a njene ostatke otkrili su antropolozi Džon Rajnhard i Migel Zarate na planini Ampato u južnom Peruu, 1995. godine, na visini od oko 6.000 metara, prenosi AP.

Bista prikazuje mladu devojku sa izraženim jagodicama, crnim očima i preplanulom kožom. 

Bista je predstavljena u utorak na ceremoniji u Muzeju andskih svetilišta na Katoličkom univerzitetu Santa Marija u Arekipi.

''Mislio sam da nikada neću saznati kako je izgledalo njeno lice dok je bila živa. Sada, 28 godina kasnije, ovo je postalo realnost zahvaljujući rekonstrukciji Oskara Nilsona“, rekao je Džon Rajnhard, američki antropolog koji je pronašao mumiju poznatu kao „Huanita“ ili ''Ledena devojka Inka''.

profimedia

 

Nilson, švedski arheolog i vajar koji se specijalizovao za 3D rekonstrukcije lica drevnih ljudi istakao je da mu je trebalo ''oko 400 sati rada'' da modelira lice.

Prema antropološkim studijama, Huanita je žrtvovana između 1450. i 1480. godine, kada je imala između 13 i 15 godina. Bila je visoka 140 centimetara, teška 35 kilograma i bila je dobro uhranjena.

Pretpostavka je da je uzrok smrti jak udarac u desni potiljačni režanj, prema istraživačima sa Univerziteta Džon Hopkins koji su uradili CT skeniranje.

Antropolog Rajnhard otkrio je više od 14 ljudskih žrtava Inka visoko u Andima, uključujući troje dece pronađene u ledenoj jami u argentinskom vulkanu.

''Naučnici istražuju aspekte Huanitinog života, način ishrane i predmete pronađene pored njenog tela. Svi ovi nalazi bili su od pomoći da bolje razumemo njen život i kulturu Inka. Sada možemo da vidimo kako je zaista izgledala, što je čini još živom“, istakao je Rajnhard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin