Istorija

Otkrivene tajne egipatskih vladara: Naučnici "digitalno razmotali" faraonovu mumiju staru 3.500 godina

Komentari

Autor: Jutarnji

28/12/2021

-

21:47

Otkrivene tajne egipatskih vladara: Naučnici "digitalno razmotali" faraonovu mumiju staru 3.500 godina
Otkrivene tajne egipatskih vladara: Naučnici "digitalno razmotali" faraonovu mumiju staru 3.500 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipatski naučnici "digitalno su razmotali" mumificirane ostatke faraona Amenhotepa I. i otkrili zanimljive detalje o životu i smrti egipatskog vladara.

Kako piše Gardijan, reč je o jedinoj egipatskoj kraljevskoj mumiji pronađenoj u 19. i 20. veku koju u moderno doba nije bilo moguće odmotati za proučavanje.

Ukrašena cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice mumija je bila toliko krhka da se arheolozi dosad nisu usudili da je izlože.

Koristeći neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja, egipatski naučnici su trodimenzionalnom kompjuterizovanom  tomografijom (CT) ) razmotali 3.500 godina staru mumiju i prvi put uspeli da  prouče njen sadržaj.

"Sa svojom uskom bradom, malim nosem i kovrdžavom kosom fizički podseća na svog oca. Iznenađujuće, za nekoga ko je živeo pre oko 3.500 godina, ima zapanjujuće dobre zube", rekla je Sahar Salem, profesorka radiologije na Univerzitetu u Kairu, koje je i sprovelo istraživanje.

"Bio je visok 169 centimetaran i imao je sjajne zube"

Digitalnim odmotavanjem mumije i "odstranjivanjem" njenih virtuelnih slojeva (maske, zavoja i same mumije), egipatski naučnici imaju priliku da dobro prouče izvrsno očuvane posmrtne ostatke egipatskog faraona do najsitnijih detalja.

"Imao je otprilike 35 godina kada je umro. Bio je visok 169 centimetara, bio je obrezan i imao je sjajne zube, u platnenim omotima 'čuvao' je 30 amajlija i jedinstven zlatni pojas sa zlatnim perlama", kazala je Salem, dodavši da ona i kolege nisu otkrili nikakve povrede koje bi im pojasnile uzrok njegove smrti.

profimedia

 

Amenhotep I. Egiptom je vladao otprilike 21 godinu, između 1525. i 1504. pre Nove ere. Bio je drugi kralj 18. dinastije i imao je uglavnom mirnu vladavinu tokom koje je izgradio brojne hramove. Tron je preuzeo nakon smrti svog oca Ahmosa I., a njegovo ime znači "Amon je zadovoljan".

Egiptolozi se slažu da je Amenhotep I. već bio razmotan. Tada je mumija pretrpela višestruka posmrtna oštećenja koje su joj verovatno naneli pljačkaši grobnica.

Sveštenici popravili štetu

Kasnije su, prema hijeroglifskim zapisima, tokom 21. dinastije štetu pokušali da poprave sveštenici i balzamatori. To se dogodilo više od četiri stotine godina nakon što je faraon prvi put mumificiran i sahranjen.

Pre nego što je s kolegama počela da proučava mumiju, dr. Salem je pomislila da su je sveštenici i balzamatori, spomenuti u zapisima, odmotali da bi ponovno upotrebili neke predmete poput amajlija za kasnije faraone, što je u to vreme bila uobičajena praksa, ali ustanovila je da nije bilo tako.

profimedia

 

"Možemo reći da su, u slučaju Amenhotepa I. sveštenici 21. dinastije s ljubavlju popravili štetu i povrede koje su naneli pljačkaši grobnica, da su mumiji vratili pređašnji sjaj i sačuvali veličanstven nakit i amajlije", pojasnila je Salem.

Komentari (0)

Magazin