Istorija

Na tlu nekadašnje Mesopotamije pronađena jedna od najstarijih realističnih skulptura u istoriji

Komentari

Autor: ArtNews

26/10/2023

-

07:51

Na tlu nekadašnje Mesopotamije pronađena jedna od najstarijih realističnih skulptura u istoriji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi u Turskoj pronašli su neke od najstarijih skulptura povezanih sa biblijskim temama na praistorijskom lokalitetu Karahantepe.

Ljudski likovi u kamenu visoki više od dva metra su "među najrealističnijim skulpturama iz tog perioda", ocenilo je tamošnje Ministarstvo kulture i turizma, koje je nadgledalo iskopavanje. 

Skulptura predstavlja čoveka sa specifičnim izrazom lica i izrezbarenim rebrima, kičmom i plećkama. To je možda i najstarija ljudska statua te vrste, budući da je lokalitet datiran na period oko 9400. godine pre nove ere. U blizini skulpture ljudskog lika, pronađena je i statua lešinara.

profimedia

Nalazište u Karahantepeu

Na području na kom su pronađeni ovi vredni artefakti nalazila se Gornja Mesopotamija, koju su naseljavale poljoprivredne zajednice. Karahantepe bio je njihov drevni grad, a smatra se da je bio rodno mesto Avrama, oca sve tri "avramske" religije - judaizma, hrišćanstva i islama. 

U obližnjem Gobeklitepeu ranije je otkrivena skulptura vepra od krečnjaka u prirodnoj veličini, a na njoj i tragovi crvenog, belog i crnog pigmenta. To se smatra prvom farbanom skulpturom iz tog perioda koja je ikada pronađena, piše ArtNews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin