Aktuelno iz kulture

Sedmi novosadski Doček ispunio očekivanja publike: Događaj okupio više od 40 hiljada posetilaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

13:44

Sedmi novosadski Doček ispunio očekivanja publike: Događaj okupio više od 40 hiljada posetilaca
Doček u Novom Sadu - Copyright E. Kovač

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi novosadski Doček ispunio je očekivanja za više od 70 odsto publike, koja je potvrdila da bi ga ponovo posetila, pokazala je anketa nezavisnih istraživača sa Univerziteta u Novom Sadu.

Rezultati istraživanja jedinstvene proslave u ovom delu Evrope, koja je tokom spajanja dve Nove godine 31. decembra i 13. januara okupila oko 40 hiljada posetilaca, na skoro 50 lokacija u gradu i okolini, pokazuju da je drugačiji koncept Dočeka imao pozitivne kulturne, društvene, turističke i ekonomske uticaje na grad, obrazovni uticaj na mlade, ali veoma bitno i na bezbednost. 

Da se Doček pokazao kao bezbedniji koncept proslave Nove godine potvrđuje skoro 100 odsto ispitanika, prema nezavisnom istraživanju, navodeći ga kao pogodnog za porodične posete uz dobro osmišljen program za sve generacije. Izmeštanje proslave u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave 31. decembra i organizacija događaja na više lokacija u zatvorenim prostorima 13. januara, navode se i kao jedan od ključnih kriterijuma povećanja bezbednosti, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji pokazuju da od 2019. pa do danas nije bilo "bezbednosno interesantnih" događaja u novogodišnjoj noći.

Razlozi zbog kojih se Doček, sa oko 200 umetnika i više od 60 sati programa, izdvaja u odnosu na proslave u drugim gradovima, jesu jedinstven koncept, raznolikost muzičkih žanrova, više lokacija, uz poseban akcenat na Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, fokus na kulturi i umetnosti i kvalitet organizacije događaja, navode učesnici istraživanja.

Promo/V.Velickovic

 

Doček je već na evropskom nivou priznat kao Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture i kao takav doprinosi imidžu grada, prema čak 94.25 posto ispitanika, što ukazuje na to da pozitivno utiče na percepciju grada i doprinosi turističkom razvoju, zaključuju istraživači. Razvoj turizma u Novom Sadu pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u prvih šest godina realizacije Dočeka broj noćenja turista porastao za 90 posto u decembru i čak 130% u januaru, a da je tome u velikoj meri doprineo i Doček mišljenja je čak 75.26 posto ispitanika.

Uz značajan porast broja turista, pozitivan uticaj Dočeka na prihode grada prepoznaje skoro 70 odsto ispitanika, dok čak 88.25% njih smatra da jedinstveni koncept proslave Nove godine utiče i na razvoj lokalne privrede i produkcije u Novom Sadu, jer uključe čak 2000 ljudi na realizaciji celog projekta.

Za projekat koji je u prethodnih sedam izdanja imao više od 400 programa, kombinujući dve vrste umetnosti, kroz dela i nastupe najvažnijih svetskih umetnika i umetnica, čak 89.69% ispitanika smatra da ima pozitivni i obrazovni uticaj na mlade, dok više od 90 posto njih ističe da Doček doprinosi otkrivanju novih gradskih toponima i prostora za kulturu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura