Aktuelno iz kulture

Ko je bila Grizelda Blanko o kojoj je snimljena hit serija na Netfliksu: Istinita priča o kolumbijskoj "kumi kokaina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/02/2024

-

07:55

Ko je bila Grizelda Blanko o kojoj je snimljena hit serija na Netfliksu: Istinita priča o kolumbijskoj "kumi kokaina"
Ko je bila Grizelda Blanko o kojoj je snimljena hit serija na Netfliksu: Istinita priča o kolumbijskoj "kumi kokaina" - Copyright Prinstcreen YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Mini serija "Grizelda" na Netfliksu, inspirisana stvarnom pričom o šefici ozloglašenog kolumbijskog narko kartela Grizeldi Blanko, bila je najgledaniji sadržaj na toj platformi u protekloj nedelji, zabeleživši čak 20,6 miliona pregleda. 

Zvezda ove dramatizacije stvarnih događaja je Sofija Vergara, koju je svet zavoleo kao šarmantnu Gloriju iz serije "Moderna porodica", ali koja deluje potpuno neprepoznatljivo u novoj ulozi.

Gledaoci serije, koju je režirao Erik Njuman, mogu da vide kako je izgledao Grizeldin uspon na tron trgovine narkoticima sedamdesetih i osamdesetih godina u Majamiju.

Ko je bila Grizelda Blanko?

Blanko je rođena u Kolumbiji 15. februara 1943. godine, a kada je otac napustio njenu porodicu, sa majkom se doselila u ozloglašeni Medelin, koji će postati sedište najozloglašenijeg narko kartela u istoriji.

profimedia

Grizeldin život oslikan je i u filmu "Cocaine Cowboys" iz 2006. (kadar iz filma)

Njen život nije bio lak. Njena majka bila je seksualna radnica, koja je patila od bolesti zavisnosti i devojčica je odrastala u siromaštvu, često i sama primorana da prodaje svoje telo, kako bi preživela.

Imala je samo trinaest godina kada se udala za svog tadašnjeg svodnika Karlosa Truhilja, s kojim je kasnije dobila tri sina - Diksona, Ubera i Osvalda. 

Porodica se preselila u Njujork 1964. gde je Blanko počela da prodaje marihuanu, ali se nekoliko godina kasnije rastala od muža, a navodno ga i ubila početkom sedamdesetih.

"Važno je imati u vidu ko je bila Grizelda na početku svog života. Bila je imigrantkinja koja je potpuno sama podizala troje dece. Nije imala bilo kakvo obrazovanje niti alate za opstanak", rekla je za BBC Sofija Vergara, koja je i izvršna producentkinja serije.

Novo poglavlje života

Drugi muž Blanko bio je trgovac kokainom Alberto Bravo, kom je kao pokriće služio biznis uvoza graderobe. Blanko je otvorila fabriku veša u Kolumbiji, specijalno dizajniranog tako da u svakom od komada može da se krijumčari kokain.

Grizelda je navodno ciljano angažovala žene da prenose ključnu robu, jer je verovala da lakše mogu da prolaze neopaženo. Na vrhuncu uspeha, Blanko i Bravo navodno su imali mrežu od čak 1.500 dilera i usko sarađivali sa Medelin kartelom Pabla Askobara.

Iako je posao cvetao, Blanko je počela da sumnja da je muž potkrada i po povratku u Kolumbiju, ona ga je ubila u pucnjavi na ulicama Bogote. U razmeni vatre, navodno je poginulo i šest telohranitelja, dok je Grizelda ranjena u stomak. 

Prinstcreen YouTube/Netflix

 

Nakon glasina o ubistvu Truhilja i Bravove smrti, ona je dobila novi nadimak - "Crna udovica".

Ratovi kokaina

Blanko se potom zajedno sa svojim sinovima preselila u Majami krajem sedamdesetih, gde će početi da gradi imperiju po kojoj je upamćena. 

Bila je uključena u mnoge nasilne obračune tamošnjih šefova podzemlja, a prema izjavi zamenika tužioca Stivena Šlezingera za "Miami Gerald", bila je "potpuni sociopata".

"Ubijala je ljude za sitnicu. Ubila bi svakog ko joj ne bi ugodio, bilo zbog duga, bilo zato što su nešto pogrešili u isporuci, bilo da su je popreko pogledali", izjavio je on.

Za trećeg muža Darija Sepulvedu udala se 1978. i par je dobio sina - Majkla Korleonea Blanka, kom je ime dala po liku Ala Paćina iz filma "Kum".

Veruje se da je mesečno od trgovne drogom zarađivala i do 80 miliona dolara, a imala je tako uspešno razvijenu mrežu, da joj je osamdesetih nuđeno da proda teritoriju, što je odbila.

Živeli su raskošnim životom i često je organizovala zabave u svojoj vili u Majamiju, koje su živopisno oslikane i u seriji. 

Smrt Sepulvede i Grizeldin kraj

Uprkos "poslovnim" uspesima, brak Sepulvede i Blanko bio je prepun neverstva, nasilja i ljubomore. On je na posletku odlučio da sa njihovim sinom Majklom 1983. pobegne u Kolumbiju i ostavi je, ali je to razbesnelo Grizeldu.

AP/Departamento Correccional de Florida vía AP

 

Plaćene ubice navodno su ubile Sepulvedu pred detetom. 

Paralelno, njeni rivali su je sustizali u kriminalnim poslovima, a i policija joj je "disala za vratom", zbog čega je Blanko 1984. napustila Majami i preselila se u Kaliforniju.

Godinu dana kasnije, konačno je uhapšena i proglašena krivom za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Osuđena je na 15 godina zatvora, a 1994. optužena je i za tri ubistva, ali je osuđena samo za jedno i to na dvadeset godina zatvora, koje je služila paralelno sa ranijom kaznom.

Iz zatvora je puštena 2004. i deportovana u Kolumbiju, gde je živela daleko od očiju javnosti, sve dok je ispred jedne mesare u Medelinu 2012. nije ubio naoružani motociklista.

Trojica njenih starijih sinova bili su trgovci drogom poput majke, ali su svi skončali i pre njene smrti. 

Njen najmlađi sin Majkl je još živ, a ovog meseca je tužio Netfliks i Sofiju Vergaru zbog serije "Grizelda", pokušavši da spreči njeno emitovanje.

Komentari (0)

Kultura