Aktuelno iz kulture

Počelo izmeštanje rimskog akvadukta iz Vlajkovićeve ulice: Šta će biti sa drevnim svedocima urbanizacije Singidunuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

17:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Arheološka iskopavanja u Vlajkovićevoj ulici, u parku pored Narodne skupštine, konačno su završena, ali je preostalo da se jedan od najznačajnijih nalaza ovog lokaliteta - rimski akvadukt - iseče na delove i premesti u depoe Muzeja grada Beograda. 

Radovi za taj proces su u toku, a u planu je da se nakon planirane izgradnje podzemne garaže površine 10.000 kvadratnih metara, delovi akvadukta vrate na isto mesto, preuređeno u arheološki park.

Pisac Nenad Novak Stefanović, koji je u svojim knjigama o prošlosti Beograda često obrađivao upravo period antičke istorije prestonice, za Euronews Srbija kaže da je za njega ovo nalazište izuzetno važno.

"Za svakog Beograđanina je važno da zna da je živeo u jednom gradu koji nije bio samo vojni logor. Dokaz da je Singidunum bio značajan grad je upravo ovaj krak vodovoda. To pokazuje koliko je bila razgranata vodovodna mreža i koliko smo još tada, u drugom veku naše ere, bili deo zapadne civilizacije", kaže Stefanović.

Beoinfo

 

On kaže da je projekat "veliki ispit" i za sadašnje i za buduće urbaniste Beograda, pred kojima je zadatak da značajne svedoke prošlosti vrate na svoje mesto.

"Ovo može da bude lep arheopark i pozitivan primer kako Beograd može da se razvija u skladu duha investitorstva i duha kulture", rekao je naš sagovornik.

Šta je sve pronađeno na lokalitetu u Vlajkovićevoj ulici?

Kako je za medije ranije potvrdila dr Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osnovao je stručnu komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu njihovog prezentovanja. 

Na ovom lokalitetu pronađeni su novčići iz različitih perioda, delovi nakita od zlata i sa poludragim kamenjem, retke staklene igle, porcelanske i keramičke posude.

Arheolozi od ranije znaju da se na tom mestu nekada nalazila rimska nekropola, pa je očekivano pronađeno i 16 grobnica, od kojih su dve u vidu zidanih svodnih grobnica od opeke, dve sa ukopanom konstrukcijom od opeka i četiri sarkofaga.

Najveće iznenađenje bio je rimski akvadukt, jedini pronađen na teritoriji Beograda, koji dokazuje da je Singidunum snabdevan vodom.

Izvorište mu je bilo kod današnjeg Morkoluškog potoka, a voda je sistemom cevi dovođena do gradskih česmi. Voda za piće se nije bacala, nego je od česmi manjim akvaduktima odvođena do javnih gradskih kupatila.

Iako je postojala mogućnost da se pronađeni akvadukt samo zatrpa, kako je učinjeno sa ranije pronađenim ostacima Stambol kapije na mestu današnjeg Trga Republike i da se preko njega gradi garaža, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture propisao je mere tehničke zaštite za izradu Projekta preventivne konzervacije i njegovog privremenog izmeštanja. 

Kako je ranije ispričala dr Medaković, delovi akvadukta režu se specijalnim alatima, a svaki segment kanala od po jednog dužnog metra pakuje se u namenske sanduke, da ne dođe do mehaničkih oštećenja. Nakon izgradnje garaže akvadukt će se vratiti na ovu lokaciju i biće izložen zainteresovanoj javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura