Aktuelno iz kulture

Kad animirane šale postanu stvarnost: Kako su "Simpsonovi" iz epizode u epizodu "predviđali" budućnost

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2024

-

17:24

Kad animirane šale postanu stvarnost: Kako su "Simpsonovi" iz epizode u epizodu "predviđali" budućnost
Kad animirane šale postanu stvarnost: Kako su "Simpsonovi" iz epizode u epizodu "predviđali" budućnost - Copyright Printscreen/The Simpsons

veličina teksta

Aa Aa

"Simpsonovi", jedna od najdugovečnijih i najpopularnijih serija svih vremena, tokom višedecenijskog prikazivanja, više puta uspela je da "prorekne" budućnost, a deluje da im je to još jednom pošlo za rukom. 

Oni su 2016. objavili epizodu "Prijatelji i porodica" u kojoj Simpsonovi testiraju vizir za virtuelnu realnost koji je napravio gospodin Berns, a koji neodoljivo podseća na nedavno predstavljeni Apple Vision Pro.

U animiranoj seriji vidimo Homera i Mardž kako leže u krevetu i virtuelno se ljube, direktor Skiner je na virtuelnom pikniku, a barmen Mo sa vizirom na glavi udara u banderu.

Ti prizori neodoljvo podsećaju na neke videe koje danas možemo videti, a u kojima ljudi testiraju novi Apple-ov uređaj.

Euronews podseća na još neka neverovatna predviđanja porodice iz Springfilda:

Barbi histerija

"Simpsonovi" su predvideli Barbi histeriju, kao i hapšenje Donalda Trampa i to sve u istoj epizodi. 

Reč je o "Lisa vs. Malibu Stacy" u kojoj Lisa pokušava da natera tvorce popularne lutke da smisle igračku koja je više u skladu sa feminističkim načelima i koja bi trebalo da osnaži devojčice.

Voditelj Springfildske televiyije Kent Brokman o Lisinoj kampanji kaže: "Iako je neobično da provodimo 28 minuta izveštavajući o lutki, ovaj izveštač ne može da prestane da priča".

Zatim pravi urnebesan presek i prelazi na sledeći segment u kom proglašava da je predsednik uhapšen. 

Mnogi fanovi ocenili su ovu epizodu kao jedno od najtačnijih predviđanja, budući da je popularnost "Barbi" prošle godine oborila mnoge rekorde, o čemu su izveštavali svi svetski mediji, a osim toga, uhapšen je bivši američki predsednik Donald Tramp.

Cenzura Mikelanđelovog "Davida" 

U epizodi iz 1990. Mardž pokušava da navede tvorce animirane serije "Svrabiša i Češko" (The Itchy and Scratchy Show) koju Bart obožava, da osmisle epizode sa manje nasilja. Međutim, onda uviđa da cenzura često deluje dvosmerno, nakon što se grad pobuni protiv golotinje Mikelanđelovog "Davida", nazvavši remek-delo umetnosti opscenim.

Ta satira se obistinila najpre 2016. kada je u Rusiji pokrenuta kampanja da se "obuče" primerak renesansne statue, ali i prošle godine na Floridi, kada su roditelji besni zbog činjenice da je učiteljica njihovoj deci pokazivala slike "Davida", naterali direktorku jedne škole da podnese ostavku.

Izbor Donalda Trampa za predsednika

U sada legendarnoj epizodi iz 2000. "Bart u budućnosti" serija je najavila da će Donald Tramp biti predsednik. U toj epizodi, Bart putuje u budućnost i otkriva da je njegova sestra Lisa postala šef države, a ona u obraćanju u Ovalnom kabinetu kaže: "Kao što znate, nasledili smo umanjen budžet od predsednika Trampa".

Osim toga, "Simsonovi" su takođe predvideli da će se Tramp ponovo kandidovati za tu funkciju i to baš 2024. godine.

Dizni kupio 20th Century Fox

U epizodi iz 1998. u jednoj sceni prikazuje se studio "Fox" ispred kog stoji znak "20th Century Fox… Odeljenje Walt Disney kompanije".

To se i obistinilo 2017. kada je Disnez kupio Odeljenje za zabavni sadržaj od "Fox"-a i to za 52,4 milijarde dolara.

Otkriće Higsovog bozona

Homer u epizodi iz 1998. postaje izumitelj i u jednom trenutku na tabli izvodi komplikovanu matematičku jednačinu.

Česticu pod nazivom Higsov bozon, poznata i kao "Božja čestica", predvideo je još 1964. profesor Piter Higs i još petorica fizičara, ali je tek 2013. njeno postojanje i dokazano. Ispostavilo se da je njena masa neverovatno slična Homerovim nasumičnim žvrljotinama na tabli. 

Predviđanje Nobelovaca

Lisa i njeni drugari u epizodi "'Elementary School Musical" predviđaju dobitnike Nobelove nagrade. Iako je u seriji pobedio Martin, prema papiru koji drži, tačnu prognozu dao je Milhaus, koji je predvideo da će priznanje uzeti Bengt R. Holmstrom.

Taj ekonomista osvojio je prestižno priznanje 2016. šest godina nakon što je emitovana pomenuta epizoda.

Korupcija u FIFA

Homer je u epizodi "You Don’t Have to Live Like a Referee" iz 2014. izabran za sudiju na Svetskom prvenstvu, nakon što FIFA otkrije da su sve njihove sudije bile potkupljene. Jedan od čelnika u jednom trenutku čak kaže da će biti uhapšen zbog korupcije.

Samo godinu dana kasnije organizaciju je u stvarnom životu uzdrmao skandal, zbog optužbi za korupciju, prevaru i pranje novca, a uhapšeno je gotovo 40 ljudi. Ispostavilo se da su mnoge nacije osvojile titulu domaćina Svetskog prvenstva zahvaljujući mitu.

Ebola i koronavirus

Neki obožavaoci "Simpsonovih" smatraju da je serija predvidela i epidemiju Ebole 17 godina pre nego što je do nje zapravo došlo. U sceni iz epizode "Lisin saksofon" iz 1997. Mardž drži knjigu pod nazivom "Radoznali Džordž i virus Ebole". 

Taj virus otkriven je 1976. a najveća epidemija zabeležena je 2014. i 2015. godine, dakle godinama nakon emitovane epizode "Simpsonovih". 

Ako to nije dovoljan dokaz njihovih "proročkih" sposobnosti, tu je i epizoda iz 1993. pod nazivom "Mardž u lancima" kada virus iz Japana pod nazivom "Grip iz Osake" stigne do Springfilda. Mnogi smatraju da dešavanja iz tog dela serije imaju mnogo podudarnosti sa stvarnim dešavanjima tokom pandemije koronavirusa.

Komentari (0)

Kultura