Aktuelno iz kulture

"Barbi histerija" i "uhapšen predsednik": Fanovi poručuju da su Simpsonovi ponovo predvideli budućnost

Komentari

Autor: Euronews

09/04/2023

-

21:00

"Barbi histerija" i "uhapšen predsednik": Fanovi poručuju da su Simpsonovi ponovo predvideli budućnost
"Barbi histerija" i "uhapšen predsednik": Fanovi poručuju da su Simpsonovi ponovo predvideli budućnost - Copyright Printscreen/The Simpsons

veličina teksta

Aa Aa

Serija Simpsonovi, koja se emituje već više decenija, postala je trajni deo pop kulture, a tokom godina je čak izgradila i reputaciju tako što je u više navrata čak uspela da "predvidi budućnost". Bilo da ste od onih koji veruju u predviđanje budućnosti ili, pak, samo u puku slučajnost, prošle nedelje smo mogli da vidimo da je serija "previdela" još tri nepovezana aktuelna događaja, piše Euronews.

Jedan od tih tiče se hip-hop grupe Cypres Hill, koja se pominje u epizodi iz 1996, a koja navodno sarađuje sa Londonskim simfonijskim orkestrom. Ta saradnja uskoro bi mogla da postane realnost, potvrdili su članovi ove grupe. Druga dva događaja su, međutim, još zanimljivija. Jedan od primera proricanja seže do epizode iz 1994. godine, koja je, naizgled, predskazala nedavnu "Barbi histeriju" povezanu sa objavljivanjem filma Grete Gervig (posteri i trejler su objavljeni ove nedelje). U istoj epizodi pominje se i hapšenje predsednika.

U epizodi pod nazivom "Lisa protiv Malibu Stejsi", Lisa se trudi da kreatorke Barbi naprave igračku koja će da bude više feministička kako bi osnažili devojčice. TV voditelj Kent Brokman upravo govori o ovome, kada zaključuje segment vesti objavom da je predednik uhapšen. Podsetimo, neke od glavnih tema u medijima ove nedelje bili su trejler za novi Barbi film i to što se bivši predsednik SAD Donald Tramp pojavio pred sudom gde je upoznat sa optužnicom koja mu se stavlja na teret, a zvanično je zapravo na kratko bio i priveden.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da su fanovi ukazali na "moći" koje ima ova serija, pogledajmo neke slučajeve kada su Simpsonovi zaista imali neobičnu sposobnost da "predvide" buduće događaje.

Cenzura Mikelanđelovog Davida (sezona 2, epizoda 9)

Printscreen/The Simpsons

 

U epizodi iz 1990. godine grad protestuje protiv golotinje Mikelanđelovog Davida. Ova satira cenzure ne samo da se obistinila u julu 2016. godine, kada su ruski aktivisti glasali o tome da li da oblače kopiju renesansne statue, već i prošlog meseca, kada je direktorka jedne škole na Floridi bila prinuđena da podnese ostavku nakon pobune roditelja upravo zbog nage statue.

Predsednik Donald Tramp (sezona 11, epizoda 17)

Printscreen/The Simpsons

 

U veoma poznatoj epizodi iz 2000. godine "Bart u budućnosti", serija je proglasila Donalda Trampa predsednikom Sjedinjenih Država. U epizodi se istražuje kako će izgledati Bartov život kad ostari. U njoj je Lisa predstavljena kao predsednica, a dok je u Ovalnoj sobi kaže: "Kao što znate, nasledili smo prilično smanjenje budžeta od predsednika Trampa". Kao što se zna, Tramp je postao 45. predsednik SAD 2017. godine. Zanimljivo je da i da je Lisa u epizodi kao predsednica nosila ljubičasti komplet, dok je prva žena na mestu potpredsednice SAD Kamala Haris prilikom polaganja zakletve takođe nosila ljubičasti komplet.

Neispravne glasačke mašine (sezona 20, epizoda 4)

Printscreen/The Simpsons

 

Epizoda iz 2008. godine prikazuje Homera kako pokušava da glasa za Baraka Obamu na opštim izborima u SAD. Međutim, neispravna mašina menja njegov glas za republikanskog kandidata Džona Makejna. Kada Homer pokuša da upozori ljude na grešku, glasačka mašina ga ubije. Bizarno, ali isza stvar (naravno bez ubistva) desila se 2012. kada je jedna mašina u Pensilvaniji morala da bude zamenjena jer je menjala glas birača od onog koji je namenjen Obami za republikanca Mita Romnija.

Skandal sa konjskim mesom (sezona 5, epizoda 19)

Printscreen/The Simpsons

 

U epizodi iz 1994. Doris koja radi u školskoj kuhinji u Springfildu u ručak ubacuje i delove konjskog mesa. Devet godina kasnije u Irskoj je u supermarketima u goveđim burgerima DNK testom utvrđeno konjsko meso.

Dizni kupio "20 Century Fox" (sezona 10, epizoda 5)

Printscreen/The Simpsons

 

U epizodi iz 1998. godine, Simpsonovi su čak predivideli i da će "20 Century Fox" završiti u rukama kompanije Dizni što se dogodilo  2017. godine. Dizni je sve sem Foks njuza i Foks biznisa za oko 52,4 milijarde dolara.

Nobelova nagrada (sezona 22, epizoda 1)

Printscreen/The Simpsons

 

Profesor Bengt Holmstrom je osvojio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2016. godine, šest godina nakon što je u Simpsonovima bio jedan od kandidata u opkladi.

Ebola i pandemija (sezona 9, epizoda 3 i sezona 4, epizoda 21)

Printscreen/The Simpsons

 

Simpsonovi su epidemiju ebole 2014. godine predvideli čak 17 godina ranije. U 3. epizodi 9. sezone Mardž predlaže bolesnom Bartu da pročita knjigu "Radoznali Džordž i virus ebola". Ebola je otkrivena 1976. godine.

Fanovi veruju da su Simpsonovi predivdeli i epidemiju koronavirusa i to pre više od 20 godina. Kao dokaz navode epizodu serije iz 1993. godine u kojoj se radi o virusu zvanom "Grip Osaka" koji se širi Springfildom, nakon što su stanovnici naručili blendere iz Japana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura