Aktuelno iz kulture

"Otkazivanje" Miloša Bikovića: "Došlo se u situaciju da morate da se izjasnite tačno onako kako se od vas očekuje"

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/02/2024

-

21:00

"Otkazivanje" Miloša Bikovića: "Došlo se u situaciju da morate da se izjasnite tačno onako kako se od vas očekuje"
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Miloš Biković, glumac koji je pored izvanrednih filmskih, televizijskih i pozorišnih projekata u Srbiji, u poslednjih nekoliko godina izgradio blistavu karijeru u Rusiji, na kratko je otvorio vrata i jedne od najcenjenijih tv produkcija u svetu - kuće HBO, koja stoji iza kultnih projekata, kao što su "Seks i grad", "Sopranovi" i "Igra prestola". On je, naime, dobio kratku, ali ne i epizodnu ulogu u trećoj sezoni hit serije "Beli lotos" (The White Lotus), ali je bez nje ostao posle samo nekoliko dana, nakon što ga je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo za "podržavanje genocida i kršenje međunarodnog prava".

Da li je reč o klasičnom slučaju kulture otkazivanja, koja je poslednjih godina ugasila karijere mnogim slavnim ličnostima ili o posebno usmerenoj političkoj igri?

Ugledni domaći reditelj i producent Danilo Bećković, koji su svom portfoliju ima naslove kao što su "U klinču", "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Titova soba tajni" i mnoge druge, za Euronews Srbija objašnjava da je specifičnost "otkazivanja" saradnje s Bikovićem u tome što mu se "ne zamera šta je rekao, nego šta nije rekao".

Prinstscreen YouTube/Rubikon

Reditelj Danilo Bećković

"Došli ste u situaciju da ste dužni da se izjasnite po nekom pitanju. Dakle, ne samo da ste dužni da odgovarate na pitanja, nego da to radite tačno onako kako se od vas očekuje. Postavi se pitanje, a odgovor se unapred zna", kaže Bećković.

Reditelj smatra da bi ono što se dogodilo Bikoviću za svakog glumca bio veliki udarac. 

"Način na koji je do toga došlo bio je izuzetno neprijatan - način na koji vas stave u fokus javnosti, bez ikakve vaše odgovornosti. Prosto našli ste se u centru skandala, a niste ništa uradili da do toga dođe", kaže naš sagovornik.

Kako je došlo do "otkazivanja" Miloša Bikovića?

Mnogi svetski mediji su tokom januara iz dana u dan objavljivali nova imena koja su pridružena ansamblu treće sezone serije "Beli lotos" čije je snimanje zakazano za ovaj mesec i to na ostrvima Koh Samuiji i Puket, kao i u Bangkoku na Tajlandu. Uz imena kao što su Lesli Bib, Keri Kun, Dom Hetrakul, Džejsona Ajzaksa, Mišel Monagen, Parker Posei i Nataša Rotvel, našlo se i ime Miloša Bikovića, koji već ima uspešnu inostranu karijeru. 

Biković, koji tečno govori ruski jezik, očekivano, trebalo je da glumi Rusa. Međutim, samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da se pridružuje produkciji ove popularne serije, reagovalo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, direktno prozvavši HBO na društvenim mrežama.

"Miloš Biković, srpski glumac sa ruskim državljanstvom koji podržava Rusiju od početka potpune invazije na Ukrajinu, dobija ruske nagrade za 'doprinos ruskoj umetnosti i kulturi', učestvuje u ruskim TV emisijama na privremeno okupiranom Krimu, i sada će igrati u HBO-ovoj trećoj sezoni Belog lotosa", saopšteno je na zvaničnim nalozima ukrajinskog ministarstva.

Takođe, objavili su i video sa isečcima Bikovićevih gostovanja u ruskim medijima, kao i prilikom primanja odlikovanja od ruskog predsednika Vladimira Putina  uz natpis: "Dragi HBO, da li zaista podržavate genocid?"

Njihova objava munjevito se proširila društvenim mrežama, gde su mnogi korisnici najavljivali da će otkazati pretplatu za HBO. Posebno je u tome bio uporan novinar Aleks Kokčarov koji je tražio da HBO uruči otkaz Bikoviću. 

O ovom slučaju oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je optužbe ukrajinskih kolega ocenilo kao "potpuno neosnovane".

Nemanja Miščević

 

U saopštenju se navodi da Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te da je veoma ponosna na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. 

"Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji. Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu", naveli su u saopštenju.

Uz glumca su stale i mnoge njegove domaće kolege, ali uzalud. Portal Deadline objavio je 2. februara da je HBO definitivno otkazao saradnju sa Bikovićem.

Biković: "Protiv mene se vodi ciljana kampanja"

Vest o tome da mu je HBO otkazao saradnju, potvrdio je i Miloš Biković na svom Instagramu. On je naveo da se protiv njega vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode.
 
''Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode'', poručio je Biković u saopštenju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

Rezultat takvog narativa je, kako ističe, trijumf besmisla i poraz umetnosti. 

''Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet'', dodao je srpski glumac. 

On je zahvalio svima koji su bili uz njega i svojim kolegama poželeo veliki uspeh u novoj ezoni. 

''Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni'', dodao je Biković. 

Iako se HBO obavezao da će Bikoviću isplatiti sav honorar koji mu je obećan, glumac je najavio da će celokupan iznos donirati kao podršku za mlade talente. 

Milioni dolara i neželjena medijska pažnja

Danilo Bećković ističe da je HBO saradnju otkazao jer nisu želeli da se na nepovoljan način nađu u središtu medijske pažnje.

"Morate imati u vidu da su to stvari koje su izuzetno skupe. Američki sistem je takav da se ulaže jako mnogo privatnog novca, a s druge strane, razna osiguranja projekta zavise od toga kako vi taj novac potrošite. Razni investitori i finansijeri očekuju od vas da se s njihovim novcem ponašate odgovorno. Oni ne žele tu vrstu medijske pažnje i baš ih je briga šta je Miloš Biković govorio ili nije govorio", kaže Bećković za Euronews Srbija.

Unsplash/Maciej Drążkiewicz

 

On ocenjuje da je ukrajinska strana tako lako i postigla svoj cilj.

"Njima nije bilo bitno da dokažu da je Miloš Biković propagirao genocid - njima je samo bilo važno da o tome počne da se priča. Samim tim to već postaje neki vrući krompir kojim niko ne želi da se bavi kad su milijarde dolara u pitanju", ocenjuje naš sagovornik.

Bećković kaže da su pritisci na umetnike postojali oduvek i da je umetnost često žrtvovana zarad politike, ali da današnju situaciju specifičnom čine društvene mreže. 

"Sve što ste rekli ostaje zabeleženo zahvaljujući internetu i sve što kažete može biti iskorišćeno protiv vas. To je dovelo do toga da nema više objektivne rasprave. Optužba je dovoljna da vi budete otkazani. Kroz to je prošlo jako mnogo i holivudskih glumaca. A u tom smislu, sada smo i mi postali deo sveta. To je sa moralne strane apsolutno neprihvatljivo", kaže reditelj

Komentari (0)

Kultura