Aktuelno iz kulture

Branko Rosić o slučaju Miloša Bikovića: Kultura otkazivanja otišla daleko, reagovali su zbog straha od protesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

17:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Branko Rosić, iskusni novinar, muzičar i pisac, komentarisao je za Euronews Srbija nedavne vesti da je HBO ipak otkazao saradnju sa Milošem Bikovićem na novoj sezoni serije "Beli lotos", nakon što je to zahtevalo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. 

Prošlogodišnji laureat nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima Fondacije "Tanja Petrović", smatra da je HBO otkazao saradnju sa Bikovićem zbog straha od protesta.

Govoreći o političkom bojkotu preko kulture i sporta, Rosić smatra da je cela "epizoda" o Bikoviću ogledalo ukrajinsko-ruskih sukoba i da je studio reagovao preventivno zbog pritiska kulture otkazivanja. Naš sagovornik podseća na primer serije "Kuća od karata", čiji je kraj drastično izmenjen, nakon što je Kevin Spejsi dobio otkaz usled skandala u čijem se središtu našao.

Euronews Srbija

Branko Rosić

"Ovako im je bilo lakše da to možda preduprede", kaže Rosić, dodajući da bi bio razočaran da mu se desilo nešto slično onome što je snašlo Bikovića. 

"Da sam glumac i da sam dobio takvu ponudu, pa da su mi je oduzeli, ja bih mnogo žalio. U fudbalu bi to bilo kao da vas je zvao Real Madrid, pa onda odustao ili da ste muzičar, pa vas je zvao U2 pa ipak odlučio da nećete svirati", smatra naš sagovornik.

"Ne možete ići unazad i revidirati istoriju"

On upozorava da je kultura otkazivanja otišla toliko daleko, da sada falsifikuje mnoge stvari.

"Imamo sada preispitivanje Agate Kristi, Čarlsa Dikensa, imamo preispitivanje 'Damba', crtanih filmova... Ne možete ići unazad i revidirati istoriju. Mislim da se sada na neki čudan način nešto arbitrira bez nekog suda. Jednostavno, moguće je harangom društvenih mreža neku osobu potpuno razvaliti i uništiti. Mislim da će se češće i češće biti takvih slučajeva i da će svaki neki veliki događaj imati takvu epizodu preispitivanja i arbitraže", ocenjuje Rosić, dodavši da živimo u vreme koje je stalno "pod lupom" i pod "reflektorima".

Naš sagovornik podseća da je i u vreme pre mobilnih telefona bilo bojkota, ali da su u eri društvenih mreža oni dodatno ojačani.

"Ako nekog udariš preko sporta ili kulture, nekako više odjekne", zaključuje Rosić

Biković: "Protiv mene je vođena ciljana kampanja"

Euronews TV

Početkom januara mnogi svetski mediji izvestili su o tome da je Miloš Biković, jedan od najuspešnijih srpskih glumaca mlađe generacije, deo glumačke postave treće sezone popularne serije "Beli lotos" (White Lotus).

Međutim, odmah potom reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i objavilo oštro intonirano saopštenje, u kom  navodi da je Biković navodno "podržavao genocid" i "kršio međunarodno pravo".

Njihovom pozivu da se otkaže saradnja sa srpskim glumcem pridružili su se mnogi korisnici društvenih mreža, sve dok HBO nije odlučio da im udovolji.

U petak je iz tog studija saopšteno da su ipak odlučili da otkažu saradnju sa Bikovićem, ali još nisu objavili ko će doći na njegovo mesto. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Glumac se oglasio istog dana rekavši da je protiv njega vođena "ciljana kampanja" i da njegovo učešće u seriji nije moguće iz razloga koji su van domena kulture. 

Inače, Miloš Biković već godinama gradi uspešnu karijeru u Rusiji, gde je tumačio uloge u najgledanijim filmovima novije produkcije, kao i popularnim serijama. Takođe je 2018. dobio orden od Putina. Ipak, nikada nije afirmativno govorio o napadu Rusije na Ukrajinu, a nakon početka invazije, na svojim društvenim mrežama poslao je poruku mira.

"Želeo bih da nema ratova, ma koliko je to naivno, znam. Imao sam tri godine kada je izbio rat u mojoj zemlji. Imao sam pet godina kada je izbio još jedan rat. Imao sam 11 godina kada su nas bombardovali. Znam koliko je rat užasan. Prošli smo kroz sličnu situaciju, mada se nijedna ne može porediti, jer svaki sukob ima različite okolnosti.

Najgore u svemu tome je što nas rat i krvoproliće na bilo kojoj strani podsećaju koliko je čovečanstvo daleko od ideala jedinstva i ljubavi. Bože, sačuvaj živote svih onih koji su sada u opasnosti", poručio je tada Biković.

UDUS: Tužno je da živimo u vremenu u kome je tako lako optužiti nekoga za "podržavanje genocida"

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) izrazilo je danas najdublje žaljenje povodom odluke HBO da Bikoviću oduzmu prethodno dodeljenu ulogu u seriji "Beli lotos".

"Iako smo svesni da rat isključuje svaku drugu logiku opredeljivanja osim one 'za ili protiv' i da u sveopštoj uzavrelosti strasti i međusobnih optužbi nema prostora za bilo kakav dijalog iznijansiranih argumenata, tužno je da živimo u vremenu u kome je tako lako optužiti nekoga za 'podržavanje genocida' i 'kršenje međunarodnog prava', bez ikakvog uzimanja u obzir glas optuženog u vezi sa tim", naveo je UDUS.

U saopštenju se ukazuje da se Biković povodom takvih optužbi sam nedvosmisleno oglasio i jasno ogradio od njih, precizno definišući svoj stav povodom rata i sveopšteg stradanja nevinih ljudi.

Prema Udruženju, ono što sasvim sigurno ne odgovara istini jesu te dve tako teške i strašne optužbe - Biković nikada nije podržavao genocid i bio kršitelj međunarodnog prava.

Udruženje je navelo da se nada da neće, zbog takve medijske olakosti u paušalnim optužbama, prisustvovati "ponovnom oživljavanju onog, ne tako davnog, vremena, kada je bilo dovoljno da neko na nekog pokaže prstom, pa da taj odmah završi pred nekim streljačkim vodom ili na nekom Golom otoku".

"Želimo da verujemo da ćemo se svi zajednički izboriti za to da naš stvaralački i umetnički integritet i svet stavimo van domašaja bilo koga ko bi da ga instrumentalizuje u sklopu svojih dnevno političkih agendi", poručilo je Udruženje. 

Komentari (0)

Kultura