Politika

Miloš Biković na meti kritika ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova: "Podržava genocid i krši međunarodno pravo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2024

-

21:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je američku TV mrežu HBO zbog uloge koju je glumac Miloš Biković dobio u trećoj sezoni serije "Beli lotos".

Ova serija je inače do sada dobijala brojne nagrade i nominacije, govori o odnosu bogatih i siromašnih i poprilično skrenula pažnju na sebe.

Iz ministarstva su uputili pitanje američkoj TV mreži "da li je u redu da radi sa osobom koja podržava rusku invaziju i krši međunarodno pravo".

"Miloš Biković, srpski glumac sa ruskim državljanstvom koji podržava Rusiju od početka potpune invazije na Ukrajinu, dobija ruske nagrade za 'doprinos ruskoj umetnosti i kulturi', učestvuje u ruskim TV emisijama na privremeno okupiranom Krimu, i sada će igrati u HBO-ovoj trećoj sezoni Belog lotosa", saopšteno je na zvaničnom nalogu ukrajinskog ministarstva.

Nedavno je najavljeno da se glumačkoj postavi treće sezone Emijem nagrađene HBO Original serije "Beli lotos" (The White Lotus) pridružuje srpska filmska i televizijska zvezda, Miloš Biković, zajedno sa Kristijanom Fridelom, Morganom O'Rajli, Lekom Petrovardijem i Šalini Pirs.

Početak snimanja nove sezone planiran je za februar na ostrvima Koh Samuiji i Puket, kao i u Bangkoku na Tajlandu i pratiće novu grupu gostiju u čuvenom letovalištu "Beli lotos". 

Vest i na društvenim mrežama

Ovo je bila vest i na društvenim mrežama, gde su neki najavljivali da će otkazati pretplatu za HBO. Posebno je u tome bio uporan novinar Aleks Kokčarov koji je tražio da HBO uruči otkaz Bikoviću. Kaže da HBO ne bi trebalo da podržava glumce koji podržavaju genocid.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak na kojem se vidi kako Biković drži govor u jednom dečijem kapu za vojno-patriotsko vaspitanje koji je napravljen navodno uz podršku Ministarstva odbrane Rusije.

Biković se inače, otakako je počela invazija Rusije na Ukrajinu, nekoliko puta oglašavao na ovu temu. On je ranije za TV Prva rekao da rat Rusije protiv Ukrajine smatra ne samo oružanim sukobom, već i informativnim.

"Ne vodi se rat samo oružjem, nego i informativno. Čim vam neko traži da odmah iznesete mišljenje, onda se operiše i informacijama", rekao je tada Biković i dodao: "Ja ne volim da na komplikovana pitanja dajem pojednostavljene odgovore. Ne bih rekao da se Putin jedno jutro probudio i rešio da ubija ukrajinsku decu. Mi smo bili žrtve, ali smo predstavljani i kao agresori u svetu. To je to licemerje ovog sveta jer ono o čemu nam je korisno i zanimljivo da pričamo, to ćemo javljati, a ostalo mediji ignorišu".

Za RTS je ranije rekao da ovaj sukob dugo traje i da je nažalost došlo do ekslacije pa se nada da će pregovori doneti rezultate jer se sve reflektuje na ceo svet.

Bez zvaničnog obaveštenja o zabrani ulaska u Ukrajinu

U avgustu 2019. godine pojedini mediji preneli su vest da je Bikoviću zabranjen ulazak u Ukrajinu, ali ta informacija nije zvanično potvrđena. 

"Ja nisam dobio ni obaveštenje pisano, a ni zvanično obrazloženje zašto. Ja sam se samo našao na sajtu 'Mirotvorec' koji izbacuje slike i dosijea ljudi. Ja mislim da to može da bude povezano sa tim što sam ja boravio na Krimu", rekao je Biković tada za RSE.

Ukrajinski sajt "Mirotvorec" sadrži bazu podataka osoba koje se povezuju sa učešćem u aktivnostima u Ukrajini na proruskoj strani.  

Biković objašnjava da je za informaciju da se nalazi na pomenutom sajtu saznao slučajno.

"Ja sam to saznao tako što sam hteo da radim neku koprodukciju sa Ukrajinom, preko kolega tamo sam započeo pregovore i oni su se u jednom trenutku javili i poslali mi mejl u kom su mi rekli da je meni zabranjen ulazak i da ne mogu da sarađuju sa mnom", izjavio je Biković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija