Aktuelno iz kulture

Netfliksova serija o Aleksandru Velikom na udaru kritika zbog gej scena: Grčka ministarka kulture ocenila je kao netačnu

Komentari

Autor: Guardian

20/02/2024

-

12:16

Netfliksova serija o Aleksandru Velikom na udaru kritika zbog gej scena: Grčka ministarka kulture ocenila je kao netačnu
Netfliksova serija o Aleksandru Velikom na udaru kritika zbog gej scena: Grčka ministarka kulture ocenila je kao netačnu - Copyright Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Grčka ministarka kulture kritikovala je novu Netfliksovu seriju o Aleksandru Velikom kao "fikciju izuzetno lošeg kvaliteta" i "loš sadržaj prepun istorijskih netačnosti".

Komentari Line Mendoni o seriji "Alexander: The Making of a God" usledili su nakon žestokih rasprava koje je serija izazvala na internetu, jer prikazuje vojskovođin ljubavni odnos sa njegovim prijateljem i pomoćnikom Hefastionom. Kolumnista lista "Eleftheros Typos" nazvao je seriju "izvrtanjem istine" i okrivio film "Aleksandar" Olivera Stouna iz 2004. za započinjanje "propagande o Aleksandrovoj homoseksualnosti".

Dimitris Nacios, predsednik ekstremno desničarske partije Niki nazvao je seriju "žalosnom, neprihvatljivom i neistorijskom" tvrdeći da je njen cilj da "subliminalno prenese ideju o tome da je homoseksualnost bila prihvatljiva u drevnim vremenima", što je prema njegovom mišljenju "neosnovano".

Kada je Nacios u parlamentu pitao Mendoni za njeno mišljenje o seriji, ministarka je rekla da je ona "prepuna istorijskih netačnosti" i da "demonstrira rediteljevu traljavost i siromašan scenario".

O prikazu veze Aleksandra i Hefastiona Mendoni je rekla: "Nema pominjanja u izvorima da je među njima bilo nešto više od prijateljstva, kako je to definisao Aristotel. Ali je poznato da je koncept ljubavi u antičko vreme bio širok i multidimenzionalan. Ne možemo interpretirati ni prakse ni ličnosti od pre 2.300 godina prema našim merilima, normama i pretpostavkama. Aleksandru Velikom za 2.300 godina nikada, pa ni sada, nije bila potrebna intervencija bilo kog nepozvanog zaštitnika istorijskog sećanja na njega ili, štaviše, njegove ličnosti i moralnog ugleda".

Ipak, ministarka je istakla da bi bilo kakvo pokretanje sudskog postupka protiv Netfliksa bilo neustavno, budući da grčki ustav štiti umetničke slobode još od početka 19. veka.

AP Photo/Petros Giannakouris

Lina Mendoni

"Ministarstvo kulture ne praktikuje cenzuru i ne sprovodi akcije koje dovode do progona ili zabranjivanja, ne manipuliše, ne ograničava, ne kontroliše širenje informacija ni ideja ni preventivno ni represivno", rekla je Mendoni, preneo je Guardian.

"Inspiracija umetnika, lična interpretacija i rasuđivanje pojedinaca ne može, evidentno, biti podvrgnuto regulatornom režimu i kontroli, niti se njima može upravljati na sudovima ili uvlačiti u njih. Umesto toga, to ocenjuje i o tome sudi svako od nas, međunarodna zajednica. Tako se ocenjuje i Netfliks", istakla je ministarka.

O odnosu koji je makedonski kralj imao sa svojim generalom odavno se spekuliše. Na početku serije, profesor Lojd Luelin Džouns sa Univerziteta Kardif u Velsu kaže da "Grci nisu imali reč za homoseksualnost" i da su istopolne veze bile uobičajena pojava. 

Kontroverze koje je serija probudila slične su onim koje je prošle godine izazvala serija o Kleopatri, a koja je egipatsku kraljicu prikazala kao tamnoputu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura