Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za početak Festa: Kompletan program najveće smotre filma u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

16:41

Sve je spremno za početak Festa: Kompletan program najveće smotre filma u regionu
Sve je spremno za početak Festa: Kompletan program najveće smotre filma u regionu - Copyright Prinskrin/Youtube/GKIDS Films, A24, NEON

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji FEST će otvoriti kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića i dugometražni američki film “Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024, najavio je umetnički direktor i selektor FEST -a Jugoslav Pantelić.

Takođe, 52. FEST 3. marta zatvoriće "Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao jugoslovenski i srpski glumac Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

Tanjug/Sava Radovanović

 

FEST će biti svečano otvoren sutra uveče u bivšem Domu sindikata i trajaće 10 dana, do 3. marta.

Umetnički direktor festivala se osvrnuo na bogat program od 108 filmova, a za 48 ostvarenja ekskluzivno su otkupljena prava za prikazivanje kao samostalna nabavka, bez učešća domaćih distributera. Pantelić je naveo da je ovo i prilika za distributere da neke od tih naslova otkupe za redovno bioskopsko emitovanje, rečeno je na konferenciji za novinare u Pres centru Mts Dvorane. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

U takmičarskom programu 17 filmova se bore za nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu i najbolji debitantski film, naveo je Pantelić.

"Žiri će imati zaista veoma težak, a istovremeno i lep zadatak. Istina jeste u očima posmatrača, i smatram da je ocenjivanje filmova subjektivna stvar. Volim kada se nekada poklope ukusi žirija i publike", dodao je on.

"Idi i gledaj"

Program "FEST Fokus" je posvećen filmovima sa aktuelnim temama nasilja koje je usmereno ka deci i mladima.

Pantelić je naglasio da je slogan 52. FEST-a "Idi i gledaj" referenca na istoimeni sovjetski igrani film u režiji Elema Klimova premijerno prikazan 1985. godine, ali je slogan i dvosmislen.

Plakat/Promo

 

Prema njegovim rečima, "Idi i gledaj" označava život, zbilju, sve što je danas nametnuto, sve ono na planeti danas, a opet se vezuje i za navedeni film i strahotu koju doživljava jedan dečak u vihoru Drugog svetskog rata.

Pantelić je istakao da ne mogu biti imuni na sva dešavanja oko nas, ratove i krize koje su aktuelne u svetu, te je slogan "Idi i gledaj" sasvim prikladan i na neki način omaž tom filmu. 
Član Odbora FEST-a Miloš Đukelić je ocenio da je ove godine FEST dobio najbolji program u poslednjih nekoliko godina i da će on realizovati "Fest Pro", industrijski program kao susret filmskih stvaralaca iz zemlje, regiona, inostranstva, gde će analizirati kuda ide danas kultura, društvo, kinematografija.

U okviru 52. FEST-a, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na festivalu, od toga su tri filma u takmičarskom program FEST-a:  “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.)  i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.). 

Premijere će imati i domaći filmovi - "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić, gde igraju Tihana Lazović i Jasna Đuričić.

Svetski hitovi pred domaćom publikom

Film Sofije Kopola, “Prisila”, o nevidljivoj strani američkog mita i Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, osvojio je Pehar “Volpi” u Veneciji za najbolju glumicu (Kejli Spejni), a biće  u selekciji FEST Masters.  

Francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije, u programu Gala Plus, nominovan je za Oskara za najbolju žensku ulogu, najbolji film, režiju, originalni scenario, montažu. Za ovaj film Trije je već osvojila Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem. “Anatomija pada” ponela je i kansku “Zlatnu palmu”, Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu. 

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskara: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk. Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. 

Domaća publika imaće priliku da pogleda i hvaljeni film "Dečak i čaplja" legende japanske animacije Hajaa Mijazakija koji je nominovan za Oskara u svojoj kategoriji. Ovo ostvarenje osvojilo je BAFTA nagradu i Zlatni Globus za najbolji animirani film, kao i nagradu kritike Critics Choice Award 2024. 

Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja kapetan” reditelja Matea Garonea, publika će gledati u selekciji FEST Masters. Film je osvojio na festivalu u Veneciji nagradu za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca, i još nagradu publike za najbolji evropski film u San Sebastijanu, dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).  

Počasnu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našem teditelju Želimiru Žilniku, kao i iranskom režiseru i scenaristi Asgaru Farhadiju. 

Želnik će nagradu primiti sutra uveče u MTS Dvorani na zvaničnom otvaranju, dok će Farhadi dobiti "Beogradskog pobednika" 29. februara.

U čast Žilnika, biće prikazan njegov čuveni film "Marble Ass" (1995) 24. februara (21.00h) u programu "FEST Klasik" u Jugoslovenskoj kinoteci, a u okviru istog programa publika će 1. marta (18:30h) gledati nagrađivano ostvarenje  Farhadija "Sve o Eli".

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović je predstavila raspored programa i naglasila da će se filmovi prikazivati u sedam dvorana i osam bioskopskih sala: Mts Dvorana (Sale 1 i 6), Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka (sala "Makavejev"), Cineplex Ušće i Cineplex Galerija Belgrade.

On je najavila da će tokom tri dana, od 1. do 3. marta dodatni program FEST-a biti upriličen i u Sava centru, u jednoj renoviranoj sali, ali ne velikoj, da ne bude zabune.

Pantelić i Vuksanović su na ovaj način najavili povratak FEST-a u Sava centar, kada bude kompletno završena rekonstrukcija.

Upravo u Sava centru FEST je tokom svoje istorije najviše bio prisutan, a Pantelić je kratko rekao "vidimo se tamo dogodine".

Komentari (0)

Kultura