Aktuelno iz kulture

Američki reditelj Aleksander Pejn: "Crno jagnje, sivi soko" je najbolje napisana knjiga o jugoslovenskoj istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

13:00

Američki reditelj Aleksander Pejn: "Crno jagnje, sivi soko" je najbolje napisana knjiga o jugoslovenskoj istoriji
Seacia Pavao/Focus Features via AP - Copyright Seacia Pavao/Focus Features via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki reditelj Aleksander Pejn, čiji film "Bartonova akademija" (Holdovers) večeras otvara FEST, izjavio je da je nedavno pročitao knjigu Rebeke Vest o Jugoslaviji "Crno jagnje i sivi soko" i smatra da je fantastična.

Pejn je u intervjuu listu Politika rekao da su mu mnogi srpski, hrvatski i drugi prijatelji sa prostora bivše Jugoslavije govorili da je "Crno jagnje, sivi soko" iz 1941. godine "najbolje napisana knjiga o jugoslovenskoj istoriji i kulturi".

"Ova divna engleska spisateljica proputovala je celu Jugoslaviju tokom 1939. godine i njena zapažanja su tako tačna i lepa. Ali i njeno srce je tako lepo", naveo je Pejn.

Govoreći o svom filmu "Bartonova akademija", Pejn je rekao da je u njemu uloga profesora Hanama pisana upravo za Pola Đamatija, koji je "najveći glumac", jer, kako kaže, ne postoji ništa što ne može da odigra. 

"To je kao da date ulogu Meril Strip ili Lorensu Olivijeu. Radoznali ste da saznate šta će novo sjajno ovaj glumac izvesti", naveo je reditelj.

Pejn je rekao da mu je važno što su film "Bartonova akademija", scenario i glumci nominovani za nagradu Američke filmske akademije, i da bi ga veoma usrećilo da Đamati osvoji Oskara.

Prema njegovim rečima, "Bartonova akademija" (The Holdovers) "ima određene teme u sebi ili elemente klasicizma, rasizma, pitanja ko su ljudi koji idu u rat ili pitanja razorenih porodica".

"Sve nam je to poznato i danas, nažalost. I još jednom se dokazuje ono - ako ne poznajete istoriju ponovićete je", ocenio je Pejn.

Američki sineasta se prisetio da je sa svojim ostvarenjem "Građanka Rut" bio 1996. godine na festivalu u Solunu, gde je bio "stvarno sjajan film" "Lepa sela lepo gore" reditelja Srđana Dragojevića.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura