Aktuelno iz kulture

Eyesburn obeležavaju 30 godina benda koncertom u Dorćol Platzu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2024

-

14:48

Eyesburn obeležavaju 30 godina benda koncertom u Dorćol Platzu
Eyesburn obeležavaju 30 godina benda koncertom u Dorćol Platzu - Copyright Nikola Cvetinović/Eyesburn/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kultni beogradski rege hardkor sastav Eyesburn obeležiće 30 godina postojanja 16. marta velikim koncertom u Dorćol Platzu, gde će svirati dobro poznate hitove kao što su "Fool Control", "All Right", "Šejn", "Agony" i mnoge druge iz njihovog bogatog muzičkog opusa.

Alternativni sastav Eyesburn potekao je iz beogradske hardcore scene, a nakon izlaska prvog studijskog albuma "Dog Life" 1998. godine, bend počinje muzičko istraživanje drugih žanrova – rege, dub, drum & bass, stvarajući svoj specifičan miks stilova i kreirajući jedinstveni zvuk. Ubrzo nakon toga, Eyesburn su snimili svoj najpopularniji album "Fool Control" koji ih je pozicionirao na domaćoj muzičkoj sceni, a saundtrek za film "Munje!" predstavio ih je široj publici.

Naredni projekat "Gabau" predstavlja specifičnu prekretnicu ka reggae zvuku, a nastavljen je novim studijskim albumom "Cool Fire" u kojem je učestvovao Ank Steady. Sledeći album "Solid" od strane fanova i kritičara ocenjen je za njihov najbolji album, prikazujući zreliji i razvijeniji zvuk koji istražuje hardcore metal korene benda.

Nakon toga, Max Cavalera pozvao je Eyesburn da snime pesmu za album Soulfly-a "Prophecy" i da sviraju na Prophecy evropskoj turneji 2004. godine. Takođe, Coyote je gostovao i na narednom albumu Soulfly-ja "Dark Ages".

Peti studijski album "How Much for Freedom?" objavili su 2005. godine, a članovi Eyesburna su od 2007. godine radili na drugim projektima. Ponovo su se okupili 2011. godine, objavili album "Reality Check" 2013. godine i nakon kratke pauze, u gotovo originalnom sastavu okupili su se početkom 2019. godine, a 2022. objavili su poslednji album "Troops of Light".

"Neka koncert u Dorćol Platzu potvrdi ono što su davno rekli naši stari drugari Darkwood Dub-a: 'Život počinje u tridesetoj'", poručili su članovi benda povodom ovog velikog jubileja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura