Aktuelno iz kulture

Preminuo autor čuvene "Zmajeve kugle": Legenda mangi Akira Torijama nije stigao da završi svoje poslednje radove

Komentari

Autor: Guardian

08/03/2024

-

10:40

Preminuo autor čuvene "Zmajeve kugle": Legenda mangi Akira Torijama nije stigao da završi svoje poslednje radove
Preminuo autor čuvene "Zmajeve kugle": Legenda mangi Akira Torijama nije stigao da završi svoje poslednje radove - Copyright Prinstscreen YouTube/Ana Gibs

veličina teksta

Aa Aa

Akira Torijama, uticajni japanski manga umetnik, autor čuvene "Zmajeve kugle" preminuo je u 68. godini života.

Torijama je preminuo iznenada 1. marta od hematoma na mozgu, a vest je potvrdila kompanija Bird Studio, koju je osnovao 1983.

"Duboko žalimo što je imao još nekoliko radova na kojima je radio sa velikim entuzijazmom. Takođe je nameravao još mnogo toga da postigne. Ostavio je mnogo manga naslova i umetničkih dela ovom svetu. Zahvaljujući podršci tako velikog broja ljudi širom planete, mogao  je da se bavi svojim kreativnim poslom duže od 45 godina", naveli su iz studija.

profimedia

Akira Torijama

Torijama je rođen u Nagoji 1955. U detinjstvu se zaljubio u crtanje i zato je odlučio da posle srednje škole odmah počne da radi u agenciji za advertajzing, gde je osmišljavao postere.

U manga industriju dospeo je u 23 godini kada je učestvovao u konkursu za manga magazin. Nije pobedio, ali je počeo redovno da šalje svoje crteže različitim publikacijama.

Prvu mangu pod nazivom "Ostrvo čuda" objavio je 1978. ali nije postigao veliki uspeh među čitaocima. Nije dozvolio da ga to pokoleba. Nastavio je da stvara i uspeo da osvoji srca ljubitelja mangi komedijom "Dr Slump" o devojci robotu i njenim iskušenjima.

Serijal je bio objavljivan do 1984. i doneo mu je jedno od najvećih manga priznanja u Japanu - Šogakukan nagradu.

Adaptacija serijala ubrzo je počela da se emituje i na televiziji, a Torijama je na krilima tog uspeha osnovao Bird Studio.

"Zmajevu kuglu" osmislio je 1984. i zahvaljujući njoj stekao međunarodno priznanje, postavši jedan od najprodavanijih manga autora na svetu, piše Guardian.

Serijal je imao 519 nastavaka od 1984. do 1995. i iz njega je nastala blokbaster franšiza, uključujući strip na engleskom jeziku, pet različitih tv adaptacija i spinofova, kao i preko 20 filmova i video igara.

Serijal je bio inspirisan kineskim akcionim filmovima i japanskim folklorom. Svet je upoznao sada već čuvenog Gokua, mladog učenika borilačkih veština, koji traga za sedam magičnih kugli.

Nakon završetka prve serije 1995. godine, Torijama je nastavio da promoviše franšizu, kao i da radi na mnogo kraćim projektima, ponekad van sveta mange. Takođe je doprineo svojim prepoznatljivim umetničkim delima uticajnoj seriji video igara, kao što su "Dragon Quest" i "Chrono Trigger".

Kao veliki ljubitelj automobila, sebi je ispunio želju i dizajnirao električni automobil koji je 2005. godine lansirao japanski CK motors.

U kasnijim godinama, vratio se franšizi "Zmajeva kugla", radeći na nekoliko filmskih adaptacija.

U saopštenju Bird Studija navodi se da je Torijama sahranjen bez velike pompe, a činu su prisustvovali samo njegovi najuži članovi porodice. Takođe su zamolili fanove da ne šalju cveće ili druge poklone.

Komentari (0)

Kultura