Aktuelno iz kulture

Bil Marej ispričao kako mu je slika iz 19. veka spasila život

Komentari

Autor: Independent

06/08/2021

-

07:25

Bil Marej ispričao kako mu je slika iz 19. veka spasila život
Bil Marej - Copyright The Art Institute of Chicago, Tanjug/AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Bil Marej je jednom prilikom ispričao kako mu je jedna francuska slika iz 19. veka pomogla u trenucima kada je razmišljao sebi da presudi.

Snimak glumca koji govori o umetničkom delu, nedavno je ponovo otkriven na društvenim mrežama, nakon što ga je podelio scenarista i reditelj Tod Spens, piše Independent.

Marej je sliku i njen uticaj na njegov život prvi put pomenuo 2014. godine na konferenciji za štampu povodom premijere filma "The Monuments Men".

Upitan da li bi mogao da se seti vremena u kom je umetnost napravila razliku u njegovom životu, Marej je nakon nekoliko trenutaka razmišljanja odgovorio rečima:

"Mislim da je to bilo kada sam počeo da glumim u Čikagu. Nisam bio naročito dobar. Moje prvo iskustvo na sceni bilo je tako loše, da sam samo izašao na ulicu i počeo da hodam. Hodao sam nekoliko sati i shvatio da idem u pogrešnom pravcu. Ne samo u pogledu toga gde sam živeo, nego u pogledu moje želje da budem živ".

Bil je, kako kaže, onda otišao u Umetnički institut u Čikagu, prestižni umetnički muzej i tamo ugledao "Ševinu pesmu", sliku francuskog umetnika Žila Adolfa Bretona iz 1884. na kojoj se nalazi žena sa srpom u ruci, dok iza nje izlazi sunce. Slika je ime dobila jer je poznato da ševe obično pevaju u rano jutro.

artic.edu/The Art Institute of Chicago

 

"Oduvek sam voleo tu sliku. Video sam je tog dana i samo pomislio: 'Pa, evo devojke pred koja nema neku perspektivu, ali sunce svejedno izlazi, a onda dobija još jednu šansu'. Mislim da mi je to dalo osećaj da sam i ja čovek i da svakog dana dobijam šansu kada sunce izađe", odgovorio je glumac.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura