Aktuelno iz kulture

Sedam srpskih filmova u domaćem takmičarskom programu 14. Beldocsa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2021

-

16:59

Sedam srpskih filmova u domaćem takmičarskom programu 14. Beldocsa
Beldocs - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 9. do 16. septembra, predstaviće u srpskom takmičarskom programu sedam najnovijih dugometražnih dokumentarnih filmova domaćih autora.

Pejzaži otpora, Marta Popovida

Nakon svetske premijere na jubilarnom 50. festivalu u Roterdamu i učešću na prestižnim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, srpsku premijeru u domaćem takmičarskom programu Beldocsa imaće film Marte Popivode "Pejzaži otpora".

Promo

 

Reč je o svojevrsnom putovanju kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Sonja ispreda priču pejzažima njene revolucionarne mladosti - šumama i planinama Srbije i blatnjavim terenom Aušvica - zabeleženih onako kako izgledaju danas, kao i njenim malim stanom u centru Beogradu gde živi sa mužem i mačkom.

Koreni, Tea Lukač

Odmah posle svetske premijere u takmičarskom programu "East of the West" prestižnog festivala u Karlovim Varima, na Beldocs stižu "Koreni" Tee Lukač, duboko intiman film budući da je sniman u rediteljkinom rodnom mestu Dvoru na Uni, koji je napustila sa šest godina zbog rata.

Promo

 

Međutim, "Koreni" nisu film o ratu već o pričama koje se bore da ne budu zaboravljene. Ovaj dokumentarac čine priče koje nosi sedam različitih grupa putnika, simbolično uređene tako da prate životni ciklus, od detinjstva do starosti i finalnog odsustva. Tu su i priče o ekološkim problemima, očuvanju tradicije i gledanju unazad na život uoči njegovog kraja.

Sent Kler Cemin, Psiha, Svetlana Cemin

"Sent Kler Cemin, Psiha" Svetlane Cemin predstavlja intimni portret vajara postmoderniste Senta Klera Cemina i dubok odraz na stvaranje njegovog remek-dela "Psiha".

Promo

 

Ovaj obzervacioni dokumentarni film snimljen je u periodu od pet godina i odražava proces stvaranja "Psihe" od početne faze, u njegovom studiju u Bruklinu, preko završnih radova u Kini i posete Brazilu odakle potiče, do krajnjeg odredišta u Klivlendu u Ohaju.

Telenovela, sivo u koloru, Filip Martinović

U filmu “Telenovela, sivo u koloru” reditelj Filip Martinović, rođen u Beogradu a odrastao u Barseloni, postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje - odakle sam? U potrazi za odgovorima, zajedno sa Etiopljankom Ašom, čija je prošlost još komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija.

Promo

Martinovićeva "Telenovela, sivo u koloru"

Ptica, Oliver Ćirić

U filmu "Ptica", mladi srpsko-američki reditelj Oliver Ćirić prati život Martija, uličnog zabavljača u Bostonu i pita se: "Da li je klovn danas mrtav?"

Autor u svom debitantskom dugometražnom dokumentarnom filmu istražuje da li svrha klovna kao izvođača odumire i bledi, i to ne samo zbog pandemije korona virusa, već kao grana umetnosti uopšte, i na tom putu stvara osećajan portret potpune predanosti jednom danas zanemarenom umeću.

Zemlja, Marko Šipka

U filmu "Zemlja" reditelj Marko Šipka slika Smiljku, staricu koja živi sama na rubu šume, okružena napuštenim, polurazrušenim kućama, nemim ostacima rata, koja se bori da živi od zemlje i u skladu sa okruženjem.

Ovaj opservacioni dokumentarac prati Smiljkinu dnevnu rutinu, naglašavajući specifičnu, sporu prolaznost vremena, duboku povezanost s prirodom i radost i slobodu koju donosi samodovoljnost.

Dida, Korina Švingruber Ilić i Nikola Ilić

Iz prestižnog programa Burning Lights festivala Visions du reel u Nionu, pred publikom u Beogradu biće prikazan duhoviti igrano-dokumentarni film "Dida" bračno-rediteljskog para Korine Švingruber Ilić i Nikole Ilića.

Promo

 

Ovaj film prati Nikolu koji je napustio Srbiju da bi sledio svoje srce u Švajcarskoj, pa od tada njegov život dele dve zemlje i tri žene: njegova majka, baka i supruga. Kako njegova baka počne da se sa sve više teškoća stara o njegovoj majci, odgovornost pada na Nikolu.

Ovih sedam stvarenja naći će se u trci za nagrade u kategoriji najbolji film domaćeg takmičarskog programa (u iznosu od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti), za najbolju fotografiju (500 evra) i za najbolju montažu (500 evra). Pokrovitelj ovih nagrada je Filmski centar Srbije.

Srpski film u drugim programskim celinama

U programu "Povetarac" publiku očekuje i kratki dokumentarni film "Posedim i poćutim ni o čemu" Nikole Stojanovića, u programu "Naslovna strana" film "Pomirenje" Marije Zidar, a u okviru programa "Pejzaž" biće prikazan "Prokop" Danila Stanimirovića.

U selekciji "Specijalne projekcije" biće prikazana koprodukcijska ostvarenja: "Sava" Metjua Somervila, "Veštičji kotao" Branislava Jankića i, na otvaranju Beldocsa, već najavljeni film "Fejt i Branko" u režiji Ketrin Hart.

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano 100 filmova.

Komentari (0)

Kultura