Aktuelno iz kulture

"Golišavo" proglašenje nagrada, nonšalantni Al Paćino i pas Mesi: Pet nezaboravnih trenutaka sa dodele Oskara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2024

-

08:11

"Golišavo" proglašenje nagrada, nonšalantni Al Paćino i pas Mesi: Pet nezaboravnih trenutaka sa dodele Oskara
"Golišavo" proglašenje nagrada, nonšalantni Al Paćino i pas Mesi: Pet nezaboravnih trenutaka sa dodele Oskara - Copyright Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Na sinoćnoj dodeli Oskara, na kojoj je trijumfovao film "Openhajmer", nije bilo ni traga kontroverzama, kakve je pre samo dve godine izazvao čuveni šamar Vila Smita. 

Ipak, ovogodišnje izdanje najveće svečanosti u svetu filma imalo je brojne nezaboravne trenutke, od kojih smo izdvojili pet:

Antiklimaktično proglašenje pobednika

Al Paćino je legenda u svetu filma i više od mnogih drugih sinoćnih zvezda imao je priliku da prisustvuje dodeli Oskara. 

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Upravo njemu pripala je čast da proglasi dobitnika glavne nagrade - Oskara za najbolji film, ali je delovalo da je to za njega bila uobičajena stvar.

Paćino je izašao na scenu i bez ikakvog navođenja svih deset nominovanih, samo otvorio kovertu i rekao: "Openhajmer".

Njegova nonašalancija oduševila je internet zajednicu i sada mnogi zahtevaju da on ubuduće proglašava dobitnike svih nagrada.

Dvostruka oskarovka u 22. godini

Bili Ajliš (22) i njen brat Fineas (26) postali su najmlađi dvostruki dobitnici Oskara u istoriji, zahvaljujući još jednoj pobedi u kategoriji originalne pesme.

Tanjug /AP Photo/Chris Pizzello

 

Prestižno priznanje donela im je pesma "What Was I Made For?" koju su napravili za film "Barbi", a prethodno im je to pošlo za rukom 2022. kada su nagrađeni za pesmu "No Time to Die" iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu.

Kada je Ajliš izašla na scenu, iskreno se zasmejala od uzbuđenja.

"Sinoć sam imala noćnu moru o ovome", rekla je pop zvezda, dodavši da se nije nadala da će ponovo pobediti.

Rajan Gosling ponovo u ulozi Kena

Rajan Gosling i Mark Ronson izveli su svoju hit pesmu iz filma Barbi - "I'm Just Ken". Gosling je počeo nastup sa svog mesta u publici, neposredno iza koleginice Margo Robi i to u jarko ružičastom "Guči" odelu.

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Na sceni su mu se pridružili i ostali "Kenovi" iz filma "Barbi" - Simu Liu, Kingsli Ben Adir, Nkuti Gatva i drugi, u ništa manje raskošnim kostimima.

Nastup je upotpunio i gitarski solo legendarnog muzičara Sleša.

Džon Sina "kao od majke rođen"

Glumac Džon Sina dobio je priliku da uruči priznanje za najbolju kostimografiju, ali se na sceni pojavio praktično bez kostima. 

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Izgledalo je da je potpuno nag, dok mu je "najkritičnije" područje skrivala samo koverta sa imenom dobitnika. 

Taj skeč zapravo je bio omaž jednoj od najšokatnijih svečanosti u istoriji Oskara - dodeli iz 1974. kada je potpuno nag egzibicionista Dejvid Niven upao na scenu tokom predstavljanja Elizabet Tejlor.

Pošto je Sini koverta sa informacijom o pobedniku kategorije bila neophodan deo "garderobe", u pomoć mu je priskočio voditelj Džimi Kimel, pročitavši umesto njega nominovane za nagradu.

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Nakon što je video montaža završena, kadar se vratio na scenu, gde je Sina ovog puta bio obučen u improvizovanu togu, inspirisanu zavesom, koja je simbol dodele Oskara.

Iznenadno gostovanje psa Mesija

Jedna od zvezda filma "Anatomija pada", koji je osvojio priznanje za najbolji originalni scenario, je bez sumnje pas po imenu Mesi.

Iako su mediji ranije pisali da on neće prisustvovati dodeli Oskara, ipak smo ga videli u prvih nekoliko minuta prenosa.

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Da je Mesi neodoljiv i na velikom platnu i van njega, dokaz je to što se na događajima koji su prethodili dodeli Oskara zbližio sa brojnim zvezdama, a najviše sa Rajanom Goslingom i Bili Ajliš.

"Najveći trenutak imao je sa Bili Ajliš. Grlili su se i mazili i zaista se povezali. Onda je naleteo i na Bredlija Kupera i s njim se povezao", ispričala je ranije Mesijeva vlasnica Lora Martin.

In memoriam

Kao i svake godine, Akademija je odala počast velikanima iz sveta filma koji su preminuli u protekloj godini.

Tanjug / AP Photo/Chris Pizzello

 

Nastupili su Andrea Bočeli sa njegovim sinom, a segment je otvoren sećanjem na ruskog lidera opozicije Alekseja Navaljnog, koji je nedavno preminuo u zatočeništvu.

Spomenuti su i Metju Peri, Čita Rivera, Rajan O'Nil, Tina Tarner, Šinejd O'Konor, Toni Benet i mnogi drugi u vrlo dirljivom delu svečanosti.

Komentari (0)

Kultura