Aktuelno iz kulture

Beogradski irski festival: Predstava "King" premijerno prikazana na sceni Bitef teatra

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

10:15

Beogradski irski festival: Predstava "King" premijerno prikazana na sceni Bitef teatra
Beogradski irski festival: Predstava "King" premijerno prikazana na sceni Bitef teatra - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Irska predstava "King" u izvođenju glumca Pata Kinevana, u produkciji dablinske pozorišne trupe "Fishamble", gostovala je sinoć premijerno u Srbiji, na sceni Bitef teatra, u okviru 12. Beogradskog irskog festivala.

Naziv predstave "King", čiju režiju potpisuje Džim Kaliton, ne prevodi se jer je to ime jedinog junaka, usamljenika koji se oseća izolovano, odbačeno i zaboravljeno od ljudi.

Tanjug/Marko Đoković

 

U pitanju je priča o Luteru, koji nosi ime po borcu za ljudska prava Martinu Luteru Kingu.

Predstava sadrži segmente muzike, pevanja, plesa, svetlosnih efekata, audio-drame, ozbiljne drame i, istovremeno, komedije o individualcu koji pokušava da se prilagodi svetu.

Tanjug/Marko Đoković

 

Glavni lik danju ne izlazi iz svog doma, provodi vreme u samoći, a noću se pretvara u drugog "kinga" - kralja rokenrola Elvisa Prislija.

Glumac Pat Kinevan i ansambl "Fishamble" osvojili su prestižnu nagradu Olivije koju dodeljuje Udruženje londonskih pozorišta za "glumačku izvanrednost".

Kinevanovu glumu u ovoj predstavi, Gardijan je nazvao "blistavom zbog lepote pokreta, fantastične igre svetlom na pozornici i dubokog emotivnog izraza koji je uspešno prenet publici".

Predstava će se u Beogradu igrati i danas na sceni Bitef teatra, nakon čega će komad imati premijerna izvođenja u Americi u Njujorku, kao i u Los Anđelesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura