Aktuelno iz kulture

Upečatljive izložbe na Beogradskom irskom festivalu: Fotografije nomada i Balkan viđen objektivom Irca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2024

-

15:35

Upečatljive izložbe na Beogradskom irskom festivalu: Fotografije nomada i Balkan viđen objektivom Irca
Posle crkve - Copyright Žozef Filip Bevliard

veličina teksta

Aa Aa

U okviru 12. Beogradskog irskog festivala - od 8. do 18. marta - posetioci će imati priliku da pogledaju dve izložbe vrlo upečatljivih fotografija: jedna dolazi iz Irske i prikazuje život irskih nomada, zvanih Minkeri, a drugu je radio Irac koji duže od decenije živi na Balkanu.

"Minkeri“ je naziv izložbe fotografija Žozef Filipa Bevilarda koja nas upoznaje sa životom etničke manjine u Irskoj, koju u ovoj zemlji uglavnom nazivaju irskim putnicima ili Minkerima. Bevilard godinama unazad prati život Minkera i veći deo njegovog opusa prikazuje život te manjine. Fotografije koje ćemo videti prvi put u Beogradu otkrivaju originalnost i specifičnost, ali i radost i lepotu življenja ove zajednice koju oni, ekskluzivno, otkrivaju samo pred njegovim objektivom. Bevilard je izgubio sluh u trećoj godini života.

Ed Godsell

 

Izložba će biti otvorena u subotu, 9. marta u UK Parobrod u 16.00 časova i otvorena je do kraja BIF-a, 19. marta.

"Things Seen, Places Been" – naziv je izložbe Eda Godsela, Irca koji već desetak godina živi na prostoru Balkana, u poslednje vreme najviše u Beogradu. Fotografisao je po Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Bosni, ali i Ukrajini, Africi i Bliskom istoku. Diplomirao je na irskoj Nacionalnoj filmskoj školi i izložba u Beogradu je njegova prva samostalna izložba fotografija.

Izložba će biti otvorena u subotu, 9. marta u 20.30 časova u Dorćol Placu i traje do 16. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura