Aktuelno iz kulture

Filmski program Beogradskog irskog festivala: Ostvarenja o ikonama irske kulture i umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2024

-

12:10

Filmski program Beogradskog irskog festivala: Ostvarenja o ikonama irske kulture i umetnosti
Filmski program Beogradskog irskog festivala: Ostvarenja o ikonama irske kulture i umetnosti - Copyright Beogradski irski festival

veličina teksta

Aa Aa

Nedelja irskog filma, kao filmski deo programa 12. Beogradskog irskog festivala - BIF, u znaku je specijalnog gosta Džima Šeridana, scenariste i reditelja koji je modernoj irskoj kinematografiji doneo međunarodno priznanje i koji, ovim povodom, ponovo dolazi u Srbiju.

Tokom osam dana Festivala, posvećenih filmu, od 8. do 15. marta videćemo čak 15 ostvarenja irskih autora a nit koja povezuje sve filmove je želja selektora da nas upozna sa životom i dostignućima ikoničnih Iraca, od glumaca, muzičara i pisaca, do fudbalera i gej aktivista.

Gosti Beograda i BIF-a, pored Šeridana, biće i reditelji Alan Gilsenan, nekadašnji direktor Instituta za film u Irskoj i Kevin Hju, kao i rediteljka Katerin Hart i Edvina Forkin, osnivačica produkcije Zanzibar. Gledaćemo njihove filmove u Kinoteci, u zgradi u Kosovskoj 11, gde će, nakon projekcije, autori razgovarati sa publikom.

Filmski program ove godine predstavlja stvaraoce koji su bili ili su danas ikone irske kulture i umetnosti, ljude koji su Irsku stavili na mapu svetskog stvaralaštva. Publika u Srbiji će videti filmove koji slave život čuvenih glumaca Pitera O`Tula i Ričarda Harisa, zatim ovde voljenih Šejna Mekgauana i Šinejd O`Konor ali i fudbalske zvezde i heroja Mančester Junajteda, Džordža Besta ili gej aktivistkinje, transvestita Panti Blis“, kaže Jaš Kaminski, direktor i pokretač BIF u Srbiji.

Festival otvara projekcija filma Džima Šeridana „Moje levo stopalo“, koji je Danijelu Dej-Luisu doneo Oskara, 8. marta u 19 časova u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Svi ostali filmovi biće emitovani u zgradi Kinoteke u Kosovskoj 11.

Šta gledamo tokom Nedelje irskog filma?

"Moje levo stopalo", film Džima Šeridana, govori o životu Kristija Brauna, irskog umetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše. (8. mart, 19 časova, zgrada Kinoteke u Uzun Mirkovoj)

"U ime oca", još jedna uspešna saradnja Šeridana i Dej-Luisa, o mladiću iz Belfasta koji je primoran da prizna umešanost u bombaški napad IRA-e u kome nije učestvovao. (14. mart, u 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Duž nebeskog puta za Akabu", dokumentarni film Džima Šeridana o legendarnom irskom glumcu Piteru O`Tulu (14. mart, u 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Duh Ričarda Harisa", dokumentarni film o životu Ričarda Harisa je priča o glumcu, pesniku, ljubavniku i pevaču čija je karijera često bila u senci njegove reputacije. U filmu o Harisu govori i Šeridan. (11. mart, 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Ništa se ne može porediti", dokumentarac o životu slavne muzičarke Šinejd O`Konor (9. mart 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"If I Should Fall From Grace: Priča o Šejnu Mekgauanu" , film prati život Šejna Mekgauana od detinjstva u Irskoj i Velikoj Britaniji, preko pank benda The Nips, do uspona i padova benda Pogues, čiji je frontmen bio. (11. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Kraljica Irske", dokumentarni film o Roriju O`Nilu, poznatijem kao transvestit Panti Blis, uoči istorijskog referenduma o istopolnim brakovima u Irskoj. (13. mart, 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Džordž Best – Sasvim na svoju ruku", biografska filmska priča o legendarnoj fudbalskoj zvezdi Mančester Junajteda, Džordžu Bestu (10. mart, 18 časova, Kinoteka).

"Duhovi Bagotonije", film Alana Gilsenana, istražuje književne duhove boemske četvrti ulice Bagot u Dablinu tokom sredine XX veka. Nakon filma biće upriličen razgovor sa autorom. (12. mart, 20 časova, Kinoteka).

"Uliks", film Alana Gilsenana je savremeni odgovor na čuveni roman Džejmsa Džojsa "Uliks", provokativno i maštovito čitanje romana. (12. mart, 18 časova, Kinoteka)

"Dečak koji se smeje" je film koji prati irskog pesnika Tea Dorgana, koji je takođe gost BIF-a, na ličnom putovanju tokom kog pokušava da pronikne u istorijsku povezanost Irske i Grčke, zahvaljujući pesmi "Dečak koji se smeje" Brendana Bihana koja je inspirisala i pokret otpora u Grčkoj. Dorgan će se predstaviti publici nakon filma. (15. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11)

"Baltimor", film zasnovan na životu engleske aristokratkinje koja odbacuje svoje nasledstvo i pridružuje se IRA. Projekciji prisustvuje i Edvina Forki, osnivačice produkcije Zanzibar, koja će nakon filma, razgovarati sa publikom. (13. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11).

"Fejt i Branko", intimni dokumentarac koji prati vezu, ljubav, brak, stvaralaštvo dvoje muzičara koji pripadaju različitim kulturama, Fejt i Branka, engleske muzičarke i romskog violiniste iz Srbije. (9. mart, 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11). Projekciji će prisustvovati autorka Katrin Hart i publika će moći da razgovara sa njom.

"Čovek koji je želeo da leti" prati osamdesetogodišnjaka Bobija koji želi da leti. Film je osvojio 21 međunarodnu nagradu. (15. mart, 18 časova, Kinoteka, Kosovska)

"Draga majko" je priča o dvojici mladića osuđenih na smrtnu kaznu 1922. godine u Irskoj. Nakon projekcije je planiran razgovor sa autorom, Kevinom Hjuom.

Nedelja irskog filma nam poklanja i projekciju srpskog klasika –  "Ko to tamo peva" kao filmsku "dopunu" živopisnoj izložbi fotografa Žozefa Filipa Bevilarda o irskim nomadima Minkerima, koja će biti postavljena u UK Parobrod. (10. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska)

Komentari (0)

Kultura