Aktuelno iz kulture

Antički bedem, grnčarija i grob: U centru Čačka otkriveno novo arheloško nalazište

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

14:22

Antički bedem, grnčarija i grob: U centru Čačka otkriveno novo arheloško nalazište
Antički bedem, grnčarija i grob: U centru Čačka otkriveno novo arheloško nalazište - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

U samom centru Čačka otkriveno je novo arheološko nalazište sa kasnoantičkim bedemom, fragmentima grnčarije, ali i različitim predmetima iz nekoliko epoha. Arheolozi Narodnog muzeja u Čačku su do značajnog otkrića došli prateći radove na preuređenju Ulice župana Stracimira u šetalište.

"Praćenjem stare trase vodovoda, pojavio se jedan masivni zid i nakon toga se ukazala prilika da se obavi jedno manje arheološko istraživanje. Ispostavilo se da je to deo, najverovatnije kasnoantičkog bedema. Pored njega je otkriven i jedan grob iz nekog kasnijeg perioda, verovatno 16. ili 17. veka koji je pripadao groblju koje se razvijalo uz sakralni prostor srednjovekovne crkve i kasnije dzamije", rekao je Vujadin Vujadinović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku i dodao da je pronađen i određeni broj pokretnih predmeta.

Tanjug/Branko Lukić

 

"Uglavnom su to fragmenti grnčarije, ali je pronađen i jedan broj predmeta napravljenih od kostiju kao i jedan novčić iz vremena kasne antike, iz sredine 4. veka. Ono što predstavlja iznenađenje jeste da smo pronašli i sloj života, negde iz prve polovine drugog veka koji se datuje novcem imperatora Trajana", istakao je Vujadinović.

Bogata istorija Čačka

Ovo arheološko nalazište u samom centru Čačka nije prvo. 

Još 2015. godine u dvorištu čačanske Gimnazije pronađene su zidine iz antičkog perioda, a iskopavanjima koja su pre dve godine vršena u dvorištu Narodnog muzeja, par stotina metara dalje od najnovije iskopine takođe su pronađeni zidani ostaci bedema. 

Tanjug/Branko Lukić

 

Na jednom od vrhova planine Jelice, desetak kilometara udaljenom od centra Čačka takođe postoji lokalitet Gradina koji se može dovesti u vezu sa najnovijim otkrićima.

"Ovo mesto na kome sada istražujemo jeste lokalitet koji zastupa Čačak kao nalazište natičkog perioda. Recimo da je to neki prostor 200 sa 200 metara, na kome mogu da se očekuju nalazi iz antičkog perioda. Sam bedem, po nekom našem dosadašnjem istraživanju najverovatnije predstavlja odbrambeni zid utvrđenja iz perioda kasne antike ili odbrambeni zid naselja koje je ovde živelu u antici. Ono traje negde do petog veka, kada dolazi do nekog zatišja. Nemao dovoljno podataka o tome šta se dešavalo, da bi se negde u šestom veku na lokalitetu Gradina podiglo jedno veće naselje koje je najverovatnije trebalo da bude grad, ali je i ono trajalo nekih stotinak godina i na kraju je napušteno", kazao je Vujadinović.

Tanjug/Branko Lukić

Arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović

A na terenu koji se prostire oko čačanske crkve, na mestima na kojima se nalaze zgrade Gimnazije, srednje Ekonomske škole, Međuopštinskog arhiva i gradske kuće, od srednjeg veka razvijalo je naselje sa nekropolom, koja je bila u upotrebi i nakon dolaska Turaka.

"Na ovom području je postojalo naselje nekog većeg statusa čije ime još uvek ne znamo. Nakon toga se u srednjem veku se razvija naselje, odnosno trg uz crkvu, gde nastaje nekropola, odnosno vrši se sahranjivanje i nakon dolaska Turaka sve do nekog 18. veka", zaključio je Vujadinović.

Tanjug/Branko Lukić

 

Inače, ova arheološka iskopavanja neće uticati na dinamiku izvođenja radova na izgradnji nove pešačke zone i Trga Nadežde Petrović, odnosno neće dovesti do kašnjenja radova i eventualnih probijanja postavljenih rokova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura