Aktuelno iz kulture

Rajksmuzeum dobio tri Van Gogove slike, uključujući njegovu prvu sliku Amsterdama

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

16:43

Rajksmuzeum dobio tri Van Gogove slike, uključujući njegovu prvu sliku Amsterdama
Rajksmuzeum dobio tri Van Gogove slike, uključujući njegovu prvu sliku Amsterdama - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Rajksmuzeum u Amsterdamu dugoročno je pozajmio tri slike čuvenog postimpresioniste Vinsenta van Goga, uključujući i "Pogled na Amsterdam sa Centralne stanice“, koju je naslikao prilikom prve posete muzeju 1885. godine.

"Pogled na amsterdamski kanal Singel i njegovu kupolastu crkvu je po svoj prilici prva Van Gogova slika koja je ikada stigla u Rajksmuzeum, a  činjenica da se to sada ponovilo je nešto zaista posebno", rekao je Nils de Bur, iz Fondacije "P. and N. de Bur". 

Ova organizacija sa sedištem u Amsterdamu takođe je muzeju pozajmila "Rečnu obalu s drvećem" (1887) i "Polje žita” (1888), prenosi NL Tajms.

"Bio je (Van Gog) veoma impresioniran slikama Fransa Halsa, posebno 'Četa milicije okruga XI', ali je bio potpuno oduševljen Rembrantovom 'Jevrejskom nevestom'", saopštili su iz muzeja.

Profimedia

 

Muzej je citirao Van Goga, nakon što je naslikao "Pogled na Amsterdam sa Centralne stanice": "Rado bih dao deset godina svog života da sedim pred slikom dve nedelje, dok jedem samo ustajalu koru hleba“.

Ubrzo se preselio u Antverpen, a zatim u Pariz, gde je naslikao "Rečnu obalu sa drvećem" u vreme kada je počeo da uokviruje svoje kompozicije na smelije način, naglašene izborom boja. 

"Razlika je izuzetna između njegovih pogleda na Amsterdam i obalu reke Sene, koju je naslikao dve godine kasnije. U drugom radu koristio je kratke poteze četkicom da bi primenio oštre, svetle boje u modernom kompozicionom stilu", ocenjuje Rajksmuzeum.

Ubrzo je u Arlu, u Francuskoj naslikao "Žitno polje", koja je deo serije inspirisane žutim žitnim poljima. Sliku su kupili Piter de Bur i njegova supruga Neli Presburger. 

Dok su njih dvoje održavali privatnu kolekciju, De Bur i njegov brat Rudolf su 1921. godine otvorili trgovinu umetničkim delima u Amsterdamu.

Fondacija koja je pozajmila slike Rajksmuzeumu osnovana je iz privatne kolekcije nakon smrti Neli Presburger.

"Oduševljeni smo što je Fondacija "P. i N. de Bur" dala ove slike na dugoročnu pozajmicu muzeju. Kolekcija Rajksmuzeum je imala važnu ulogu u Van Gogovom umetničkom razvoju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura