Aktuelno iz kulture

Slika Van Goga, ukradena iz muzeja pre tri godine, vraćena umotana u jastučnicu

Komentari

Autor: ArtNet

18/09/2023

-

11:19

Slika Van Goga, ukradena iz muzeja pre tri godine, vraćena umotana u jastučnicu
Ukradena slika Van Goga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle višegodišnje potrage, konačno je pronađena slika Vinsenta Van Goga "Bašta Parohijskog doma u Nojnenu u proleće" (1884), koja je u martu 2020. ukradena iz Singer Laren muzeja u Amsterdamu.

Slika je nestala iz muzeja samo nekoliko nedelja nakon što je ta institucija zatvorena zbog pandemije kovida 19. Iako je osumnjičeni uhapšen godinu dana kasnije, delo koje je pozajmljeno iz obližnjeg Muzeja Groninger nije pronađeno.

Međutim, Artur Brand, čuveni holandski detektiv specijalizovan za nestala umetnička dela, uspeo je da uđe u trag Van Gogovoj slici i preuzme je od neimenovane osobe. 

Kada je "Bašta Parohijskog doma", dospela u njegove ruke, bila je umotana u jastučnicu i stavljena u ceger, piše ArtNet.

Privatni detektiv, koji je do sada pomogao u pronalasku više od 200 ukradenih umetničkih dela, kaže da osoba koja je vratila sliku nije bila uključena u krađu.

 

 

"Svi u Groninger muzeju osećaju sreću i olakšanje što je delo vraćeno", naveo je direktor te institucije Andreas Blum u zvaničnom saopštenju. 

U njemu stoji i da je slika prošla mnogo toga, ali da je "na prvi pogled i dalje u dobrom stanju". Trenutno se nalazi u Muzeju Van Goga u Amsterdamu, gde stručnjaci rade na njenoj konzervaciji, koja će trajati nedeljama ili čak mesecima.

"Bašta Parohijskog doma u Nojnenu u proleće" ukradena je oko 3.15 časova ujutru 30. marta 2020, upravo na dan Van Gogovog rođenja. Provalnik je razbio staklena vrata na ulazu u Singer Laren, a nakon što su se oglasili alarmi, u muzej je stigla i policija, ali je delo već nestalo bez traga.

Brand, koji živi u Holandiji, odmah je preuzeo slučaj. Tada je izjavio da je krađu doživeo kao "ličnu uvredu", jer se dogodila u njegovom komšiluku.

U aprilu naredne godine uhapšen je 58-godišnji osumnjičeni koji je javnosti predstavljen kao "Nils M", a u međuvremenu je proglašen krivim za krađu Van Gogovog dela, ali i slike Fransa Halsa iz muzeja u Lordamu. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Komentari (0)

Kultura