Aktuelno iz kulture

Stiven Spilberg hvali "Dinu 2": To je jedan od najbriljantnijih naučno-fantastičnih filmova koje sam ikad video

Komentari

Autor: Director’s Cut

28/03/2024

-

08:25

Stiven Spilberg hvali "Dinu 2": To je jedan od najbriljantnijih naučno-fantastičnih filmova koje sam ikad video
Stiven Spilberg i Deni Vilnev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni reditelj Stiven Spilberg imao je samo reči hvale za novi film Denija Vilneva, s kojim je gostovao u novoj epizodi podkasta "Director’s Cut".

Oskarovac je rekao svom kolegi da je napravio "jedan od najbriljantnijih naučno-fantastičnih filmova koje je ikada video", što je veliki kompliment, ako imamo u vidu da potiče od tvorca ostvarenja kao što su "E.T." i "Bliski susret treće vrste".

"Čast mi je što sedim ovde i razgovaram s tobom.Postoje filmadžije koje grade svetove. Njihova lista nije dugačka i znamo većinu njih. Počev od Žorža Melijesa, Diznija i Kjubrika, kao i Džordža Lukasa. Ja u tu listu uključujem i Reja Harihauzena. Felini je gradio svoje svetove, Tim Barton, naravno Ves Anderson, Piter Džekson, Džejms Kameron, Kristofer Nolan, Ridli Skot Giljerno del Toro. Lista postoji, ali nije toliko duga, a ja duboko i sa žarom verujem da i ti jedan od njenih najnovijih članova", rekao je Spilberg Vilnevu.

Kao najzapaženiju scenu iz drugog dela "Dine" reditelj je izdvojio onu u kojoj Pol Atreid prvi put jaše peščanog crva. 

"To je priča o ljubavi prema pustinji, ali u filmu s takvom temom ima mnogo čežnje za vodom. TI snimaš pustinju tako da liči na okean. Peščani crvi su kao morske zmije, a ta scena jahanja peščanog crva je jedna od najboljih stvari koje sam video. Ikada! Učinio si da pustinja izgleda kao tečnost", dodao je Spilberg.

Zanimljivo je da je Vilnev 44 dana snimao tu scenu, a za njene potrebe ekipa je napravila gotovo 30 metara dugačak model pustinjskog crva.

Drugi deo "Dine" osvojio je i publiku i kritiku, a u svetskim bioskopima već je zaradio više od 570 miliona dolara.

Zasnovan na drugom delu "Dine", uticajnog dela Frenka Herberta iz 1965. godine, film počinje tamo gde se prošli završio 2021. godine: u pustinji.

Prati mitsku avanturu glavnog junaka Pola Atreida, briljantnog i nadarenog mladog čoveka, koji je sudbinski predodređen za velike stvari, koje još ni sam ne razume. 

Warner Bros. Pictures via AP

Stiven Spilberg i Deni Vilnev

On želi da se osveti onima koji su razorili njegovu porodicu, ali će u tom poduhvatu biti primoran da bira između svoje jedine prave ljubavi i sudbine kosmosa.

Atreid, Čani i Slobodnjaci, suprotstavljaju se velikoj vojsci, a glavni junak uči njihov specijalni način preživljavanja.

Šta su do sada kritičari rekli o "Dini 2"?

Kritičari nisu štedeli pohvale kada je reč o novom filmu. Britanski Independent mu je dao pet zvezdica, a piše da je reč o "blokbasteru kakav nikad ranije nije postojao".

Zahvaljujući tom filmu se, prema mišljenju kritičara tog lista, "isplatilo veliko kockanje iz 2021", kada je Deni Vilnev odlučio da adaptira samo polovinu Herbertovog romana, ne znajući da li će ikada dobiti "zeleno svetlo" za nastavak.

I Rolling Stone ga naziva "većim, hrabrijim i boljim od prvog dela", dodajući da izgleda baš onako kako pravi epski naučno-fantastični film treba da izgleda.

Recenzija objavljena u Hollywood Reporter-u hvali Šalameovo izvođenje i ističe da je mladi glumac "odbacio dečačku nevinost kakvu je imao u prvom filmu i prigrlio mračniju, komplikovaniju ličnost".

Njegovo veličanstvo Kristofer Voken se pridružuje glumačkoj postavi filma "Dina"
Zasad je i publika oduševljena, pa film na IMDb platformi beleži ocenu od čak 9,1. To je najbolje ocenjen film u karijeri Denija Vilneva, dok je to ranije bilo ostvarenje "Zgarišta" iz 2010. godine.

Komentari (0)

Kultura