Aktuelno iz kulture

Operska pevačica Ljubica Vraneš: Rekli su mi da sam prava Karmen i glasom i izgledom

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

14:42

Operska pevačica Ljubica Vraneš: Rekli su mi da sam prava Karmen i glasom i izgledom
Operska pevačica Ljubica Vraneš - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Operska pevačica Ljubica Vraneš dobitnica je nagrade "Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos muzici Srbije. Umetnica kaže da se nagrada dodeljuje više od 20 godina, kao  "lepa inicijativa da se afirmišu pojedinci i preduzeća koji rade na prosperitetu Srbije".

Prepoznatljiva po brojnim ulogama, među kojima se ističe Karmen u istoimenoj operi, Vraneš je primetila da bi je po prirodi trebale igrati devojka od 16, 17 godina, ali nema operskih pevačica koje su u tom uzrastu sposobne za to.

"Prosto, nije normalno nigde u svetu da takvu devojku igra osoba koja je tih godina. Ja još uvek mogu i likom i glasom da pevam i igram Karmen, kako na sceni Narodnog pozorišta, tako i u regionu, gde se vraćam svake godine u neku od produkcije", navela je operska pevačica.

Napomenuvši da bi tu ulogu trebalo da "peva mecosopran koji ima mladost i lepotu još uvek u svom glasu", Vraneš je primetila da lično još uvek liči i zvuči kao Karmen. 

Prema njenim rečima, melodije i skoro sve numere iz opere "Karmen" su prepoznatljive i kod običnog naroda koji ne ide u operu, i muzika Žorža Bizea se "sreće gotovo svuda, kako u filmovima, tako u reklamama i vrlo je prisutna u našim životima".

Kada je išla van Srbije na svoju prvu audiciju, za koju nije pripremila ništa iz "Karmen", profesor, kasnije njen mentor, rekao joj je ipak na kraju: "Ti ćeš biti moja Karmen. Prva produkcija 'Karmen' u mom teatru koja bude ti ćeš sigurno biti Karmen. Ti si prava Karmen, i glasom i izgledom".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vraneš je napomenula i da joj je Fenena u Verdijevoj operi "Nabuko" donela mnogo uloga koje je kasnije pevala van granica Srbije.

Upitana koju bi opersku ulogu volela da tumači u budućnosti, Vraneš je rekla da bi volela u Srbiji da otpeva sve one likove koje nije imala prilike da igra kod nas, a jeste u teatrima drugih zemalja.
"Pre svega mislim na ulogu princeze Eboli iz Verdijeve opere 'Don Karlos', koju mnogo volim.

Pevala sam je u dve produkcije van Srbije i to je jedna od značajnih uloga za jednog mecosoprana", naglasila je Vraneš.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njenim rečima, volela bi i da se u Beogradu ili regionu vrati ulozi Dalile koje takođe voli.
Vraneš je napomenula da ima veoma bogatu koncertnu aktivnost u Srbiji sa ansamblom gudačica, koje sviraju u Beogradskoj filharmoniji, orkestru Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta i orkestru Vojske Srbije. 

"To su najlepše i najbolje gudačice Srbije. Orkestar se zove Najlepša Srbija i u pitanju je serija koncerata 'Putevima srpskih lepota'. Ideja je da prođemo kroz sve gradove Srbije, da svi osete kvalitet i značaj klasične muzike", rekla je Vraneš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura