Aktuelno iz kulture

Ljubica Vraneš: Karmen ne može svako da oživi na sceni

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

13:41

Ljubica Vraneš: Karmen ne može svako da oživi na sceni
Ljubica Vraneš: Karmen ne može svako da oživi na sceni - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Operska pevačica Ljubica Vraneš naći će se u naslovnoj ulozi u operi "Karmen" koja je nakon kraće pauze ponovo sutra uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Vraneš kaže da je Karmen u operi Žorža Bizea zahtevna pevačka, ali i igračka uloga, koju "ne može svako da igra".

"Nekako se poklopilo da imam sećaj za ples i vokalno mi apsolutno odgovara. San svake operske pevačice, mecosoprana, je da peva Karmen, koju sa druge strane ne može svako da oživi na sceni", istakla je Vraneš.

Prema njenim rečima, Karmen je sama po sebi neobična jer ne veruje da danas postoji žena koja razmišlja u svom životu i živi kao taj lik.

"Muzika je ta koja ostavlja publiku do kraja u sali, ali potrebno je da i Karmen bude vrhunski uređen lik da bi publika izašla srećna", naglasila je umetnica.

Vraneš je priznala da sve svoje uloge drži u glavi i da joj je to pomoglo da prevaziđe neke probleme koji nas okružuju kao što je pandemija korone i da ostane na dobrom putu.

Tanjug/Zoran Žestić

Ljubica Vraneš: Mladi umetnici treba da budu gladni umetnosti i uspeha

"Sve vreme korone sam probala nešto, ali naravno nije bilo scene i publike, pa sam se trudila kroz društvene mreže jednom u dva, tri dana nešto da otpevam i održim kontakt sa publikom", rekla je Vraneš.

Prema njenim rečima, u takvim situacijama bitno je da se svakodnevno radi na sebi, da se dosta čita i peva, bude u fizičkoj kondiciji.

"Ne možete biti zatvoren u kući, ležati po ceo dan i misliti da je to umetnost. Morate biti u pokretu, kontaktu, treba pričati sa ljudima", istakla je mecosopranistkinja.

Kako kaže, mladi umetnici treba da budu "gladni umetnosti i uspeha, i to pokreće".

"Verujem da će opera opstati, a nova tehnologija nam pomaže da dopremo do budućeg gledaoca i generacija. Treba biti agresivan na društvenim mrežama da pozivate publiku i osvešćujete narod da postoje opera, pozorište i balet", navela je Vraneš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura