Aktuelno iz kulture

"Topli film" premijerno u Srbiji: Šta nam hibridni dokumentarac govori o LGBT likovima u domaćoj kinematografiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2024

-

10:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Topli film" je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera. 

Film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. 

Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, "Topli film" tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. 

Autor filma i urednik kulture u Radaru, Dragan Jovićević kaže za Euronews Srbija da je početna ideja filma bila šta se u stvari dešavalo od Drugog svetskog rata do danas po pitanju odnosa kvri likova i kinematografije.

"To je najveća intriga ovog filma i mislim da je to ono što će, i što je bilo intrigantno i ljudima koji ne govore naš jezik, kao što su Grci, gde je film bio premijerno prikazan. Jer sam postavio te punktove - koliko su nekada neke stvari bile normalne, a onda kako su se menjala vremena, pa samim tim i društvo, pa samim tim i svi mi pojedinačno u tom društvu, kako su neke stvari postale neprihvatljive", objašjava autor.

 Jovićević navodi da publiku kroz "celu tu istorijsku vožnju" vode dva glumca - Đorđe Mišina i Đorđe Galić.

Beldocs/Promo/Warm Film

 

"Ja sam već na početku video da kada bi ja to postavio samo kao inserte i intervjue da bi to bilo mlao kao reportažnog tipa. Tako da sam hteo upravo da zagolicam i da malo razigram tu čitavu konstrukciju tim jednim zapravo lažnim igranim filmom. Primetio sam prosto da je uvek bio problem prihvatanja uloga. I onda sam tu intrigu - prihvatiti ulogu ili ne - stavio pred dvojicu mladih glumaca kojima dajemo mogućnost da oni biraju kako će da odigraju svoju ulogu. I zapravo čitav  film je to njihovo proigravanje kako zapravo jedan mladi glumac danas može da odigra ulogu kvir lika na filmu", ističe naš sagovornik.

Autor kaže da je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od "Život je naš" i "Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do "Južnog vetra" i "Kelta" u novije vreme. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura