Aktuelno iz kulture

Beograd dobija novu znamenitost na Ušću: Proglašen pobednik konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2024

-

17:15

Beograd dobija novu znamenitost na Ušću: Proglašen pobednik konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja
Tanjug/PROSTORNI PRIKAZ - Copyright Tanjug/PROSTORNI PRIKAZ

veličina teksta

Aa Aa

Rad akademika profesora Branislava Mitrovića iz arhitektonskog studija "MITarh" izabran je za pobednički od strane stručnog žirija na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Prvi put u svojoj istoriji, dugoj skoro 130 godina, Prirodnjački muzej dobiće novu, namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" u Novom Beogradu.

"U novoj zgradi ćemo naše zbirke sa oko dva miliona primeraka učiniti dostupnim i vidljivim za javnost i bićemo u mogućnosti da intenzivnije komuniciramo sa društvom o bogatom prirodnom nasleđu naše zemlje, Balkana i sveta", istakao je u zvaničnom saopštenju Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja.

"Prirodnjački muzej u Beogradu je važna institucija i za našu naučnu zajednicu, centar edukacije i mesto koje promoviše poštovanje prema prirodi i životnoj sredini. U Beogradu se prepliću kultura, nauka, i društvo i pregovara se o odlukama koje će doprineti održivosti resursa naše planete, a Prirodnjački muzej je nezaobilazni deo te komunikacije", dodao je on.

Tanjug/PROSTORNI PRIKAZ

 

Spasić je rekao da će u novom zdanju kroz izložbe, programe obrazovanja, kao i radionice, stručne skupove, konferencije i popularna predavanja Muzej graditi još jače mostove između nauke, kulture i društva.

Pobednički rad "čuva autentičnu siluetu parka"

Predsednik žirija, profesor Ivan Rašković, arhitekta, ocenio je da je konkurs bio veoma uspešan. Ovom prilikom je istakao značajan broj i kvalitet pristiglih radova i naročito pohvalio prvonagrađeni rad.

"Konkurs za Prirodnjački muzej je uspeo po broju pristiglih radova i njihovim kvalitetima. Prvonagrađeni rad čuva autentičnu siluetu postojećeg parka 'Ušće', pri čemu u svoj prostor uključuje i deo prirode pod otvorenim nebom", istakao je profesor Rašković.

Tanjug/PROSTORNI PRIKAZ

 

Marko Stojčić, arhitekta, glavni gradski urbanista i član žirija, izjavio je da je konkurs za Prirodnjački muzej u Beogradu dokaz da je naša arhitektonska struka na izuzetno visokom nivou.

"Predato je 18 radova koji su žiriju zadali ozbiljan zadatak - da izaberemo samo jedno rešenje od velikog broja veoma kvalitetnih radova. Pobedničko se izdvojilo kao veoma hrabro i kvalitetno rešenje koje trajno rešava pitanje statusa parka i objekata koji se u njemu nalaze. Ono je i rešenje koje u najmanjoj meri, svojom izgrađenom strukturom, smanjuje postojeći fond zelenila. U funkcionalnom smislu daje neki novi, efektan pristup rešavanju potreba muzeja, a sa druge strane arhitektonski, ne previše nametljivo, dominira na pravi i ubedljiv način", ocenio je Stojčić.

Glavni gradski urbanista je takođe izrazio uverenje da će nakon realizacije ovog projekta Beograđani i posetioci Beograda moći da uživaju u jednom veoma savremenom objektu sa posebnim doživljajem kako postavke tako i prostora oko Muzeja.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a nagrađeni i nenagrađeni radovi postavljeni su na specijalnoj prezentaciji Prirodnjačkog muzeja na linku https://prirodnjackimuzej.konkurs.rs/rs/.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu