Život

Izložba "Priroda i jezik" otvorena u Galeriji Prirodnjačkog muzeja

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

20:42

Izložba "Priroda i jezik" otvorena u Galeriji Prirodnjačkog muzeja
Tanjug/Prirodnjački muzej/Aleksandar Stojanović - Copyright Tanjug/Prirodnjački muzej/Aleksandar Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Multidisciplinarna izložba "Priroda i jezik" otvorena je večeras u Galeriji Prirodnjačkog muzeja.

Postavka sublimira više različitih oblasti: biologiju, geologiju, anatomiju, fiziku, akustiku i oscilacije, stručnu terminologiju, osnove lingvistike i prirodu jezika, etimologiju reči, fitonime, zoonime, elemente folkloristike, pismo i kodove.

Izložba tako na slikovit način približava: jezik prirode i matematičkih pravilnosti u prirodi, načine komunikacije među živim bićima, uključujući korišćenje mirisa, feromona i boja, zatim, kako nastaje govor i glas na osnovu građe mišićnog organa jezika i usne duplje ali i kako se prenose informacije među ljudima, životinjama i biljkama, ali i ćelijama.

Tanjug/Prirodnjački muzej/Aleksandar Stojanović

 

Postavka je podeljena u pet tematskih celina - Jezik prirode (geologija, vulkani, ritmovi, ciklusi, oblici; matematika - univerzalni jezik prirode); Priroda jezika (morfoanatomske odlike životinja i čoveka, dihotomija jezika i govora, uključujući elemente neurolingvistike); Zvuk, talas, treperenja (akustika i harmonijske oscilacije); Komunikacija i signali (komunikacija u svetu biljaka i životinja, međućelijska komunikacija, kodovi, pisma, znakovi, simboli, muzika) i Priroda u jeziku (zoonimi, fitonimi; uticaj na kulturu i leksiku, književnost i običaje).

Tanjug/Prirodnjački muzej/Aleksandar Stojanović

 

Izložba objedinjuje naizgled različita polja prirodnih i društvenih nauka u cilju edukacije publike, razvijanja ekološke svesti i spoznaje značaja očuvanja Prirode i Planete.

Na izložbi će prvi put biti prikazani atraktivni eksponati kao što su ženka lava, ženka medveda, akrtički vuk, beli paun, pojedine ptice (lastavica, čavka), kao i brojne vrste insekata.

Tanjug/Prirodnjački muzej/Aleksandar Stojanović

 

Autori scenografije i dizajna su Biljana Sovilj i Anja Marčetić, a dizajn zvuka je radio Vladimir Milojević - Vlatron. 

Izložbu prati istoimena monografska publikacija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin