Aktuelno iz kulture

Zagrevanje za Beldocs: "Topli film" otvara najveći domaći festival dokumentarnih ostvarenja

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

12:29

Zagrevanje za Beldocs: "Topli film" otvara najveći domaći festival dokumentarnih ostvarenja
Beldocs/Promo/Warm Film - Copyright Beldocs/Promo/Warm Film

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS biće održan od 22. do 29. maja, uz 13 svetskih premijera, a otvoriće ga domaće ostvarenje "Topli film" autora Dragana Jovićevića, najavili su danas organizatori.

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković je rekla na konferenciji za novinare da je program 17. BELDOCS-a "raznovrstan i relevantan", i istakla da imaju sreću da se bave "kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava".

Umetnički direktor festivala Marko Grba Sing je najavio da će u okviru "Srpskog takmičarskog programa" biti prikazano 12 naslova, a pored "Toplog filma", tu su "Kako biti Slobodan" Nikole Polića i "Izbor za mis zatvora" Srđana Šarenca.

Na BELDOCS-u se takmiče i "Kadence za vrt" Daneta Komljena, i "Neptunova nevera" Katarine Stanković, "Novosadsko sećanje " Aleksandra Reljića i "Džojmejkers" Jelene Radenović.

Tu su i "Kad opet porastem" Jovane Avramović, "Minel" Tare Gajović, "Heterotopija" Nikole Nikolića, "Izlaz kroz ludaru" Nikole Ilića i "Šetnja koja se neće desiti" Mine Simendić.

Grba Sing je dodao da je Jovićevićevo ostvarenje "istraživački dokumentarac kojim se proučava istorija LGBT likova u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji". 

Promo

 

Selektor Igor Stanojević je rekao da su u "Međunarodnom takmičarskom programu" filmovi "Sunčani sat" Liis Nimik, "Porodica na određeno vrijeme" Seada Šabotića, "La Reine" Nikole Klingera, kao i "U tišini i galami" Klemena Rusijea (Clement Roussier) i Adrijena Mosaa (Hadrien Mossaz).

Među deset filmova su i "Blato" Ilije Povolockog, "Ustati noću" Nelsona Makenga, "Kumva" Sare Malegol (Sarah Mallegol), "Dosadni dani i noći" Guoa Žemninga, "Cipora i Rahel nisu mrtve" Hadar Morang i "Pseći snovi" Else Kremner i Levina Petera.

"Imali smo najviše filmova do sada za gledanje, što prijavljenih, što onih koje smo gledali na festivalima i drugde. Svake godine se čini da je najbolji program do sada. Ove godine imamo izuzetne filmove mladih autora i onih čije filmove poznajete", naveo je Stanojević.

Prohaska Marković je najavila da će filozof Srećko Horvat biti gostujući kustos BELDOCS specijala "Opstanak nije dovoljan" u okviru kog će biti prikazano sedam filmova, a italijanski filozof Federiko Kampanja će se uključiti onlajn nakon filma "Tera forma".

Prema njenim rečima, fokus BELDOCS-a biće na češkom filmu zahvaljujući saradnji sa dokumentarnim festivalom Ji.hlava i Češkim centrom, a projekcijom filma "Ovo (Esta)" predstaviće se njujorški institut za dokumentarni film Union Docs.

Kako je najavljeno, filmovi BELDOCS-a biće prikazivani na 11 lokacija u Beogradu, među kojima su Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Centru za kulturu "Vlada Divljan" i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu